Tornar

Neurones connectades

Neurones: intersecció entre ciència, art i història

Una exposició que explora el cervell des de la recerca i la bellesa.

La Sociedad Española de Neurología, a través del seu Museo Archivo Histórico, porta aquest setembre a la Biblioteca Sagrada Família una mostra que posa en comú la història de l’estudi del sistema nerviós, el coneixement entorn al cervell i la bellesa que es desprèn d’aquesta recerca.

L’exposició fa al·lusió als treballs de Santiago Ramón y Cajal, el qual va fer valuoses aportacions sobre la morfologia de les neurones (les cèl·lules del sistema nerviós) i com es connecten i comuniquen entre sí. Per a molts científics, la seva labor obre les portes de la neurociència moderna, però a més, aquest científic (un dels dos únics d’aquest país guardonat amb el premi Nobel en Fisiologia o Medicina), a través de les seves magnífiques il·lustracions, deixà una llegat del seu treball on l’art i la ciència hi tenen trobada.

Així mateix, la mostra inclou exemples de la recerca actual. Encara que segueix sent el nostre òrgan més desconegut, la revolució tecnològica de les darreres dècades ha fet possible un gran salt en el coneixement del cervell que, alhora, ens ha brindat amb noves maneres de visualitzar-lo i representar-lo a través d’una gran varietat de formes i colors.

Dues conferències sobre diferents aspectes del cervell complementaran l’exposició. El dimecres 13 de setembre, el neuròleg Miquel Balcells, del Museo Archivo Histórico de la Sociedad Española de Neurología, pronunciarà la xerrada El sistema nerviós, on descriurà aquest sistema i les malalties més comuns que l’afecten. El dimecres 20 de setembre, el també neuròleg Adrià Arboix Damunt, de l’Hospital Universitari Sagrat Cor, donarà la conferència Ictus: causes, prevenció.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 30 Agost 2017
  • Comparteix