Tornar

Neix el Museu del Disseny de Barcelona

El nou Museu de les Arts i el Disseny obrirà a finals de 2014 amb quatre exposicions permanents

El nou equipament ocupa una part de l'edifici Disseny Hub Barcelona juntament amb la seu del FAD, el BDC (Barcelona Centre de Disseny) i la Biblioteca El Clot-Josep Benet, i vol contribuir a fer créixer la plaça de les Glòries con un dels centres neuràlgics de la ciutat, atenent a un dels plantejaments que va fer Ildefons Cerdà.

El Museu del Disseny de Barcelona com a projecte fa anys que està en marxa, però la tasca no acaba amb la inauguració ja que es planteja com un programa viu que anirà creixent i evolucionant en els propers anys.

Segons Pilar Vélez, directora del Museu, el nou equipament comptarà amb 70.000 peces que integraven quatre grans col·leccions, les unifica i les dóna un entorn òptim per a ser exposades. Es podrà gaudir de mostres tan valuoses com la del Vidre Català del SXVI, la de Vestits Medievals, de gran reconeixement internacional o les donacions de Miró o Picasso que integren la col·lecció d’Arts d’Autor.

Tot i que, de les 70.000 peces que conformaran el museu, no totes estaran exposades perquè es mantindran com a part de les reserves compactades, sí que es podran anar veient gràcies a la creació d’una galeria en línia. Possiblement, a finals del 2014 les col·leccions obertes i algunes peces de la reserva ja podran consultar-se però la tasca s’anirà fent poc a poc fins a completar totes les peces.

Les exposicions fan un recorregut per les arts decoratives, des de les històriques fins a les arts contemporànies i d'autor pròpies del panorama més actual i vinculades a l'experimentació i les recerques plàstiques. Així doncs, les col·leccions de ceràmica, tèxtil i indumentària, arts gràfiques i disseny troben una coherència temporal gràcies a aquesta última que fa de frontissa entre el legat artístic històric i el contemporani.

Segons Pilar Vélez, és important parlar i destacar el concepte “Estil Barcelona” que sorgeix com a explicació a la realitat que ha viscut la ciutat al llarg dels segles i al manteniment del seu patrimoni. A Barcelona la societat civil té un pes específic molt important. Les col·leccions de la ciutat no provenen d’inversions estatals o donacions reials, com succeeix en altres ciutats o països, sinó que són fruit d’un esforç col·lectiu, de la necessitat de conservar i estudiar, de la suma de moltes vocacions col·leccionistes. És per aquest motiu que en aquestes col·leccions es troben peces provinents d’orígens molt diversos, famílies, ciutadans o entitats que s’han preocupat per preservar-ho. 

Per tant, els objectius de la feina del Museu del Disseny de Barcelona són com ha de ser el disseny o què demana el públic als artistes i dissenyadors i mantenir Barcelona com a  ciutat referent i capdavantera en aquesta disciplina a traves seu, de les seves col·leccions i activitats complementàries que s’aniran fent.

En definitiva, el museu treballa dues línies molt clares. D’una banda, la no temporalitat intentant no fer distinció entre passat, present i futur gràcies a les col·leccions i, d’altra, la capacitat de generar creativitat i experimentació a traves de propostes i activitats complementàries a les col·leccions.

Data de publicació: Dijous, 06 Febrer 2014
  • Comparteix