Tornar

Neandertals a Catalunya

El Museu d'Arqueologia de Catalunya ofereix una exposició que sintetitza el coneixement actual sobre els neandertals.

Organitzada per la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) l'exposició es podrà visitar fins el 16 de febrer de 2014 al MAC (Passeig de Santa Madrona, 39-41, Parc de Montjuïc, Barcelona). 

La mostra acompanya als visitants per un viatge als principals jaciments que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadores. Quatre clips de presentació dels importants jaciments de l’abric Romaní, coves de Serinyà, de la roca dels bous i de la cova del gegant ens introduiran a les seves peculiaritats.

Els neandertals (Homo neanderthalensis o Homo sapiens neanderthalensis) són el resultat d'un llarg període d'evolució a Euràsia dels grups humans emigrats del continent africà entre els 300.000 i els 125.000 anys. A Catalunya tan sols hi ha dos jaciments que han proporcionat restes humanes de neandertals: la cova del Gegant de Sitges i una antiga pedrera de travertí al Pla de la Formiga de Banyoles. 

Els Homo neanderthalensis disposaven d'un món simbòlic desenvolupat que denota una cognició enterament humana tal com ens demostres l'ús de pigments, la deposició intencional de certs cadàvers o la utilització d'ornamentació personal. Els darrers estudis indiquen que la seva desaparició va ser el resultat de l'absorció de la seva població per part dels nouvinguts Homo sapiens, que probablement eren molt més nombrosos.

El MAC ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb  material de les seves col·leccions, com la mandíbula d’un adult de la cova del gegant (dipòsit de l’ajuntament de Sitges), i rèpliques de restes cranials preneandertals i neandertals de Banyoles, Talteüll i Llemosí, indústria lítica de la cova del gegant de Sitges i indústria lítica de l’abric Romaní de Capellades. 

Més informació: Museu d'Arqueologia de Catalunya

 

 

Data de publicació: Divendres, 13 Desembre 2013
  • Comparteix