Tornar

Natalie Jeremijenko ens proposa reinventar la nostra relació amb la natura al MACBA

5-2-2016 Artista, científica, enginyera, experta en neurociència, inventora... Totes aquestes coses i algunes més és Natalie Jeremijenko, que passa dissabte, 6 de febrer, pel MACBA per convidar-nos a repensar la relació que tenim amb els sistemes naturals, especialment a les ciutats.

 

No és fàcil descriure en paraules la feina de Jeremijenko, una professora vinculada amb els departaments d’Arts Visuals i de Ciències de la Computació de la Universitat de Nova York que ha guanyat una pila de premis com a pionera d'un camp emergent del coneixement: el disseny de sistemes socioecològics pensats per a la nostra era, el que molts anomenen ja l'antropocè. Aquest mot és un neologisme que defineix una era en la història de la Terra que, suposadament, hauria començat el segle XVIII, amb els primers moments de la Revolució Industrial.

Medi ambient, societat i tecnologia són, doncs, els tres camps que tenen a veure en la feina d'aquesta artista i científica, que es dedica a pensar de quina manera es podrien redissenyar sistemes energètics, processos d'alimentació i mecanismes de transport per tal d'aconseguir augmentar-ne el rendiment a l'hora que es redueix l'impacte sobre el medi ambient.

Augmentar els sòls cultivables, fomentar la biodiversitat aquàtica i terrestre i millorar la salut humana i del medi natural són només alguns dels objectius que Jeremijenko persegueix amb el seu treball. Ho explica al qui la vulgui escoltar i, per fer-ho més fàcil d'entendre, dóna a les seves propostes la forma d'espectacles de recerca participativa o d'atraccions.

Sí, les seves accions no són només divertides, sinó que ajuden la població a prendre consciència de com hauria de ser o com podria ser la seva relació amb el medi ambient, especialment en un entorn urbà. Voleu algun exemple? Doncs ha dissenyat des de sistemes d'agricultura urbana que milloren tant la biodiversitat com la salut del medi ambient (a la imatge) fins a espais destinats a la interacció entre animals i éssers humans (una mena de zoos sense gàbies), entre moltes altres propostes.

Art i ciència formen part inseparable d'aquesta activitat, una invitació a pensar en el nostre present i en les conseqüències que se'n deriven a l'hora que fem un cop d'ull a un futur que ha d'estar necessàriament marcat per la recerca d'una relació més harmònica amb el món natural. 

 

Museu de futurs naturals

Dia: Dissabte, 6 de febrer, a les 19 h

Espai: MACBA

Preu: 5 € 

Més informació, clicant aquí

 

 

 

Data de publicació: Divendres, 05 Febrer 2016
  • Comparteix