Tornar

Mònica Terribas modera un cicle que posa el ser europeu a debat

El Born Centre Cultural serà l’escenari de D.O. Europa cicle de xerrades què presenta i modera Mònica Terribas i que reuneix pensadors i intel·lectuals de prestigi internacional

Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, Susan George, Sakia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk, entre d’altres, ens ajudaran a reflexionar sobre la identitat d’Europa i ser europeu, què significa i què implica formar-ne part.

Què significa formar part d’Europa? Quins trets caracteritzen les comunitats que hi conviuen i quins trets contribueixen al seu sentit de pertinença? Existeix una identitat europea o és una construcció econòmica que no aconsegueix definir una associació en valors i objectius compartits per les seves institucions, i sobretot, per les seves comunitats? Com evoluciona una identitat construïda també a través dels episodis de les històries compartides? Com condiciona aquesta identitat les dinàmiques globals i interessades d’uns mercats que determinen les polítiques que governen la quotidianitat de gairebé 500 milions de ciutadans? Quins són els valors d’aquesta ciutadania i els reptes als quals fa front? Quins factors d’una humanitat globalitzada modifiquen els seus trets d’identitat? És exemple de res Europa per la resta del món?

Hem convocat en el cicle D.O.Europa quatre sessions de converses obertes amb intel·lectuals que, des d’àmbits i trajectòries d’excel·lència, ens ajudaran a reflexionar sobre les múltiples respostes a aquestes preguntes. Inevitablement, algunes de les seves reflexions partiran de l’actualitat, perquè la identitat és un concepte en permanent construcció. Com argumentarà Zygmunt Bauman en la primera d’aquestes converses amb Mònica Terribas, Europa és encara un experiment condicionat per la indefinició d’uns estats-nació que no han sabut definir encara un projecte comú, que respongui a les demandes que la societat exigeix, unes col·lectivitats mestisses, multiculturals, que es mobilitzen d’una manera transversal i empeses per inquietuds i valors comuns. El diàleg Orient- Occident que ens aportarà la perspectiva d’Orhan Pamuk, les reflexions sociològiques sobre globalització i els drets de Saskia Sassen o les implicacions dels models econòmics compartits amb els Estats Units sobre la justícia social analitzats amb mirada crítica per Susan George situaran els assistents al cicle D.O.Europa davant del mirall complex del projecte europeu en les seves múltiples vessants. Diu Sami Naïr que hem d’acceptar que som davant d’un universalisme objectiu, que es construeix condicionat pel teixit ètnic-cultural europeu que genera
la pressió migratòria. Sens dubte, aquest, un dels grans reptes de la cohesió i la convivència europees. Les aportacions de Zygmunt Bauman, Aleksandra Kania, Susan George, Saskia Sassen, Sami Naïr i Orhan Pamuk ens permetran aprofundir en el calidoscopi europeu en permanent mutació del qual forma part la identitat catalana.

Cada setmana es podrà seguir en directe per streaming cadascun dels debats als webs de Barcelona Cultura i de Tricentenari BCN.
Dijous 6 de març a les 19 hores: Zygmunt Bauman i Aleksandra Kania
Dijous 13 de març a les 19 hores: Susan George
Dijous 20 de març a les 19 hores: Saskia Sassen
Dijous 27 de març a les 19 hores: Sami Naïr
Dijous 3 d'abril a les 19 hores: Ohran Pamuk

 

Vídeo de la conversa amb Zigmunt Bauman i Aleksandra Kania del 6 de març

 

Vídeo de la conversa amb Susan George del 13 de març

 

Vídeo de la conversa amb Saskia Sassen del 20 de març

 

 

Vídeo de la conversa amb Sami Naïr del 27 de març

 

 

Vídeo de la conversa amb Orhan Pamuk del 3 d'abril

 

 

Resum de les converses

 

Data de publicació: Dijous, 06 març 2014
  • Comparteix