Tornar

Misteris de la màgia i l’il·lusionisme

El proper 27 novembre 2016 Miquel Duran i Fernando Blasco oferiran un taller al CCCB sobre curiositats matemàtiques, físiques i químiques de la lògica i la combinatòria relacionades amb Ramon Llull.

L’obra de Llull no tan sols és influent encara, sinó que ha facilitat l’avenç de divulgadors del segle XX com Martin Gardner, mag i periodista. Aquest taller explorarà alguns conceptes de lògica i de combinatòria relacionats amb Ramon Llull que permeten dur a terme efectes sorprenents i espectaculars. Mostraran com la ciència i la màgia (il·lusionisme) es connecten i fins i tot en donaran algun secret. Des de les il·lusions del color fins a altres il·lusions sensorials no visuals, passant per la combinació d’indicadors àcid-base per fer màgia química o per a les combinacions d’elements i molècules en química. També mostraran la curiosa relació entre calendari, taula periòdica dels elements i les cartes de pòquer. I la relació entre les cartes i el premi Nobel de química del 2011.

Miquel Duran és catedràtic de química física de la Universitat de Girona i investigador en química teòrica i computacional. Des de petit es va interessar per l’ús d’Internet en la comunicació científica i la docència, però va ser un curs d’il·lusionisme el que li va obrir un món meravellós per connectar màgia i ciència, i fins i tot per esdevenir un mag aficionat. Entre altres coses que l’engresquen, organitza la sèrie d’esdeveniments TEDxUdG, promou el coneixement obert, es declara científic amic dels MOOC, explora la gamificació i va en BTT per conèixer món.

Fernando Blasco és doctor en ciències matemàtiques per la Universitat Complutense de Madrid i professor titular de matemàtica aplicada a la Universitat Politècnica de Madrid, interessat en la divulgació científica, la relació entre educació i divulgació i en la introducció de la ciència com a part de la cultura. Mag aficionat i membre de la Societat Espanyola d’Il·lusionisme. Li encanta explicar (fins i tot alguns jocs de màgia) i, per això, participa assíduament com a ponent en cursos de formació de professorat, de monitors de museus científics i en nombrosos esdeveniments de divulgació científica, dins i fora d’Espanya. També escriu (Matemagia, 2007, reeditat el 2016; El periodista matemático, 2009, i Tu hijo puede ser un genio de las mates, 2013). És a punt de publicar Un conejo matemático en tu chistera. A més, ha coordinat el llibre Gardner para principiantes i la tria d’articles i la introducció al monogràfic Temas 77 de Investigación y Ciencia, sobre Martin Gardner.

Misteris de la màgia i l’il·lusionisme
Data: 27 de novembre.
Espai: CCCB. C/Montalegre 5, 08001 Barcelona.

Preu: gratuït. 
Més informació i inscripcions online en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 23 novembre 2016
  • Comparteix