Tornar

Imatge de fotografies antigues

La fàbrica de records

Una conferència divulgativa per entendre com s’ho fa el nostre cervell per generar la memòria.

Som els nostres records. La memòria és crucial en la forja de la identitat i el comportament de les persones i en el desenvolupament de les tasques de cada dia, però de quina manera la generem? El neurocientífic Pablo Jercog donarà una xerrada al Centre Cívic Urgell el dimarts 18 de desembre que permetrà entendre com es forma la memòria i quin ús li dona el nostre cervell.

El cervell humà emmagatzema molta informació. Més de la que en som conscients. Un exemple clar són aquells records que ens desencadena, per exemple, una olor; records que quedaven amagats a la memòria durant dècades, que ni sabíem que conservàvem fins que, sobtadament, un senzill estímul, ens els fan reviure novament. Com succeeix això? Per què no ho recordem fins a aquest moment?

Les neurones s’organitzen per guardar aquella informació que és rellevant per a la nostra supervivència. Part d’aquesta informació la retenim a llarg termini, com la que queda gravada en un disc dur, i podem recuperar-la quan la necessitem. Altra informació, només la guardem durant una estona, seguint amb el símil, de manera semblant a la memòria RAM d’un ordinador. D'altra banda, la guardem de manera conscient però també sense adonar-nos. És el cas, per exemple, de la memòria a què recorrem al realitzar accions mecàniques com conduir un cotxe, parlar o tocar el piano.

Pablo Jercog és doctor en neurociència per la Universitat de Nova York i actualment fa recerca en aquest camp d’estudi a l’IDIBAPS, a Barcelona. A la seva xerrada parlarà de tots aquests tipus de memòria i revelarà com es forma, on s’emmagatzema la informació, de quina manera s’utilitza i com es recuperen els records.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dimecres, 12 Desembre 2018
  • Comparteix