Tornar

Imatge d'un liquen

Mapa dels líquens de Barcelona

Una sortida al Parc de Monterols per avaluar la qualitat de l’aire de la ciutat a partir de la presència d’aquests organismes.

El Centre Cívic Vil·la Urània ha programat una sortida al Parc de Monterols per crear el Mapa dels Líquens de Barcelona i recollir informació indicadora de la qualitat ambiental de la ciutat. La sortida serà el dissabte 24 de febrer i estarà conduïda per membres de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat i la Fundació Ciència en Societat.

Els líquens són uns organismes tan desconeguts com fascinants. Sovint ens passen desapercebuts, com si formessin part del propi disseny dels monuments, edificis, roques i arbres i no tothom té clar a quin regne classificar-los. Són un fong? Un vegetal

 Segurament el fet més sorprenent dels líquens és que pertanyen a ambdós grups alhora ja que es componen de dos organismes que viuen en simbiosi. Els formen un fong i una alga que al llarg de l’evolució s’han especialitzat en viure plegats, compartint una vida comú, traient profit l’un de l’altre i vice-versa. Tan estreta ha esdevingut la seva relació que han adquirit entitat pròpia fins al punt de realitzar les funcions d’un únic organisme: nodrir-se, créixer, reproduir-se.

A més de la seva sorprenent naturalesa, els líquens són uns organismes molt sensibles a les alteracions ambientals del seu hàbitat com ara la contaminació atmosfèrica. Això els converteix en uns excel·lents indicadors de la qualitat de l’ambient on viuen. Descriure quines espècies es troben en una zona determinada i en quina abundància pot donar informació sobre l’estat de salut ambiental d’aquesta zona. Aquest és precisament l’objectiu del Mapa de Líquens de Barcelona i de la sortida matinal que ha programat la Vil·la Urània.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 16 Febrer 2018
  • Comparteix