Tornar

“Mac, cartellista”, a la Filmoteca

L’exposició, que es pot visitar fins al dia 14 de setembre, exhibeix una mostra de cartells cinematogràfics del dibuixant Macario Gómez Quibus

La Filmoteca de Catalunya ofereix fins al 14 de setembre l’exposició Mac, cartellista, una mostra de producció pròpia comissariada per Núria Expósito sobre la col·lecció de cartells cinematogràfics de Macario Gómez Quibus, més conegut com a “Mac”.

Pintor, dibuixant i cartellista, Macario Gómez esdevé un personatge significatiu per la seva aportació artística a la història del cinema. Admirat per grans personalitats com ara Charlton Heston, Kirk Douglas, George Lucas o Sara Montiel, és una de les figures clau del cartellisme català a nivell nacional i internacional.

Nascut a Reus, però olesà d’adopció, Mac es va establir a Barcelona l’any 1946, iniciant la seva trajectòria de grafista. Aviat es va decantar pel cartellisme fílmic participant en la creació dels cartells d’Ivanhoe (Richard Thorpe, 1952) i Quo Vadis (Mervyn LeRoy, 1951). Posteriorment, les sucursals estatals de les grans productores de Hollywood com Universal, Paramount, MGM, United Artists o la Fox li van encarregar els cartells de les grans produccions de l’època. Per exemple, d’Els deu manaments (Cecil B. DeMille, 1956) o de Guerra i pau (King Vidor, 1956).

La Filmoteca disposa de gairebé un miler de reproduccions de cartells del dibuixant, i ara n'exposa un centenar amb l’objectiu de donar a conèixer la seva obra i desmitificar la idea que el cartell pertany a un art menor. Entre les obres, destaquen els treballs realitzats per films com Un hombre y una mujer (Claude Lelouche, 1966), El tercer hombre (Carol Reed, 1949), Sueños de un seductor (Herbert Ross, 1972) o El verdugo (Luís García Berlanga, 1963), icona del cinema espanyol.

A més dels materials gràfics, l’exposició inclou dues peces audiovisuals: el documental Un chico de portada (El arte de Macario Gómez) de David Muñoz, 2012, i l’entrevista Mac, més enllà del cartell de Luís Calvo i Núria Expósito, 2014.

La mostra romandrà oberta fins al 14 de setembre i es pot visitar de dimarts a diumenge, entre les 16 i les 21 h. Els dies 23 i 30 de juliol i 3 i 10 de setembre, a partir de les 16 h, s’ofereixen visites guiades prèvia inscripció. L’entrada a la mostra té un cost de 4 euros, i dóna també accés a una sessió de cinema.

Data de publicació: Dilluns, 21 juliol 2014
  • Comparteix