Tornar

L'exposició "El boig de l'Hispano" es pot visitar a l'IEC fins el 27 de febrer

La mostra reivindica la figura de Ramon Casanova i Danés (1892-1968), inventor i gran exemple d'innovació i emprenedoria.  Al 1917 va patentar un dels primers motors de reacció de la història, fet que acabaria revolucionant el món de l’aeronàutica i pel qual ha estat reconegut internacionalment. 

El pati de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC), acull fins al 27 de febrer de 2015 l'exposició «Ramon Casanova i Danés, el Boig de l’Hispano (1892-1968)». La mostra s’estructura en tres aspectes clau del personatge: la innovació i l’emprenedoria, la reconversió de l’empresa La Farga Casanova i el compromís amb Catalunya.

Ramon Casanova, un dels precursors dels motors de reacció, ha aconseguit el reconeixement internacional amb un espai d’exposició permanent al Museu de Hunstville a l’U.S. Space and Rocket Center de la NASA, a Alabama (Estats Units), que el considera un dels pioners de  l’aeronàutica moderna per haver construït i patentat un estatoreactor o motor de reacció el 1917, molts anys abans que els alemanys fessin servir aquest sistema de propulsió per a les seves bombes volants V-1.

Va contribuir, juntament amb el seu pare, a transformar la farga familiar en una metal·lúrgia moderna. L’empresa va ser pionera a Espanya i una de les primeres a utilitzar la forja per estampació en la fabricació de peces per als motors “Hispano Suiza” i a obtenir acer inoxidable. Les seves invencions i el comportament avançat al seu temps van valdre-li el sobrenom d’ “El boig de l’Hispano” (“L’Hispano” era el nom del barri on vivia).

La seva capacitat d’iniciativa, talent i visió de futur el van portar a executar diversos projectes. Les seves inquietuds no es van cenyir solament a l’àmbit professional, sinó que van abastar camps com el catalanisme polític, els esports o la literatura. De la trajectòria política cal destacar la fidelitat a uns ideals catalanistes i demòcrates, més que a una formació política concreta.

Més informació: Institut d'Estudis Catalans

 

Data de publicació: Dijous, 12 Febrer 2015
  • Comparteix