Tornar

L'Antàrtida protagonitza un cicle de conferències als centres cívics

L’Antàrtida, el continent polsant pretén apropar l’interès científic i social que provoca aquest indret

Tot i que l’Antàrtida és un continent que ens resulta molt llunyà, molts dels canvis que es produeixen al seu ecosistema poden afectar el medi ambient del nostre país. Aquest i altres temes es tracten al cicle de conferències que alguns centres cívics de Barcelona posen en marxa entre el 30 d’abril i el 4 de juny sota el títol L’Antàrtida, el continent polsant. Un cicle que vol donar visibilitat a la tasca que científics catalans i espanyols estan duent a terme allà. A més, serveix de preludi de l’onzè Simposi Internacional de Biologia que se celebrarà a Barcelona el proper mes de juliol.

El cicle s’inicia al Centre Cívic Urgell amb una xerrada que la doctora i professora del CSIC Josefina Castellví imparteix sobre els inicis de l’aventura antàrtica espanyola. La presència humana al continent s’exposa encara en tres sessions més: "La petjada del turisme a l’Àntàrtida", a Can Deu i "Exploradors a l’Antàrtida", a Guinardó, dues conferències a càrrec de professors de la UAM. I una opció valenta: "El pol Sud sens límits", al Parc Sandaru, on els membres de l’expedició homònima formada per participants discapacitats físiques relaten la seva aventura.
 
Per aprendre més sobre la flora i la fauna hi ha programades tres sessions a càrrec de Josep Maria Gili, d’Andrés Barbosa i de Verónica Fuentes respectivament, tots tres investigadors del CSIC. "Vida en indrets inhòspits: una selva sota el gent", a les Cotxeres de Sants, explora les microalgues. "De pingüins, foques i balenes: la vida animal al pol sud", a Navas, ens apropa als mamífers marins que habiten el continent.  I "Cadena alimentària al pol sud: del krill a les balenes", a Barceloneta, fa una mirada global a la vida animal.
 
Els amants de l’astronomia tenen una cita ineludible amb "Astronomia des del continent glaçat", que impartirà a la Casa Orlanda i Jordi Isern. I el passat, present i futurs de les grans plaques de gel de la Terra l’explica el catedràtic de la UB Haume Calvet a "Els pols: congeladors del planeta Terra", a La Sedeta.
 
Els públic infantil també té cabuda en l’activitat programada a Can Basté. "Llibres sobre el gel", a càrrec del profesor de la UAB Sergi Rossi, vol introduir d’una manera amena i didàctica el coneixement i la conscienciació del continent gelat.
Data de publicació: Dimarts, 23 Abril 2013
  • Comparteix