Tornar

L'Antàrtida. La vida al límit

Diverses institucions de la ciutat programen activitats al voltant d'un continent encara desconegut

L'Antàrtida és un continent llunyà. Però molts dels fenòmens que afecten els seus ecosistemes tenen a veure amb l'activitat que desenvolupem els éssers humans a latituds com les nostres. I els canvis que s'esdevenen en els ecosistemes antàrtics també ens poden afectar a nosaltres.

El juliol de 2013 es va celebrar a Barcelona l'XI Simposi Internacional de Biologia, organitzat per l'SCAR Internacional (Scientific Committee for Antarctic Research). El simposi, que se celebra cada quatre anys, va coincidir amb el 25 aniversari de la creació de la Base espanyola a l’Antàrtida Juan Carlos I i va ser el tret de sortida d'un any (juny 2013-juny 2014) ple d'activitats educatives i de divulgació per a tots els públics per donar a conèixer la importància d’aquest remot continent que tanta influencia exerceix a tot el planeta. També, com a preludi de la celebració, els centres cívics de Barcelona van organitzar el cicle de xerrades "L'Antàrtida, el continent pulsant".

La iniciativa, “L’Antàrtida. La vida al límit” compta amb la participació i d’institucions com el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim, el Zoo de Barcelona i CosmoCaixa. Aquestes institucions realitzaran una programació coordinada de conferències, activitats educatives i una exposició per difondre de manera participativa els avenços de la investigació antàrtica espanyola i internacional entre la comunitat educativa i la societat en general. Per això compten amb el suport científic d’en Josep Maria Gili, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i de la Asociación Española de Jóvenes Investigadores Polares (APECS-Spain).

ACTIVITATS NOVEMBRE 2013:

Per què hi ha gel a l’Antàrtida? Un continent canviant

Dijous 7 de novembre de 2013 a les 19h, Cosmocaixa
Dr. Jaume Calvet, catedràtic de Geologia, Universitat de Barcelona 

Adaptació al clima en aus i mamífers marins antàrtics

Dijous 14 de novembre de 2013 a les 18 h, Museu Blau

Expedicions al límit. Com s’organitza una campanya oceanogràfica a l’oceà Austral
Dijous 21 de novembre, a les 19h, Museu Marítim de Barcelona
Enrique Isla, investigador de l'Institut de Ciències del Mar, CSIC

Supervivència al límit. La vida dels vertebrats antàrtics: per què sobreviu el pingüí emperador? 

Dijous 28 de novembre, Zoo de Barcelona 

Més informació: L'Antàrtida. La Vida al límit (pdf)

 

 

Data de publicació: Dilluns, 21 Octubre 2013
  • Comparteix