Tornar

La vida sintètica a debat, a la Biblioteca de Catalunya

Es podrà crear vida sintètica en el futur? El Centre de Regulació Genòmica organitza un cafè científic per a donar a conèixer els riscos i beneficis de crear éssers vius de manera artificial

El proper dimecres 21 de maig el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ens invita a reflexionar sobre com canviarà les nostres vides la biologia sintètica i quins límits li hauríem de posar. L'acte començarà a les 19h a Sala de la Caritat de la Biblioteca Nacional de Catalunya (Carrer de l’Hospital 56, Barcelona) i comptarà amb la participació dels següents ponents:

Maria Lluch, mebre del grup de recerca "Disseny de Sistemes Biològics Lab" del CRG, Barcelona
Carlos Rodriguez-Caso, biòleg del grup de recerca "Complex Systems Lab" de l'UPF, Barcelona
Kepa Ruiz-Miraz, membre del grup de recerca "La Informació i els Sistemes Autònoms Lab" de la Universitat del País Basc, San Sebastian

Els biòlegs ja tenen les eines per a crear éssers vius de manera artificial i saben com fer-ho amb l'ajuda d'una nova disciplina: la biologia sintètica. Aquesta, va més enllà de la manipulació genètica i posa en qüestió conceptes claus de l'evolució, ja que permetria poder crear nous organismes dissenyats "a la carta". 

El primer pas en aquest camí va començar als anys setanta, amb l'enginyeria genètica i la biotecnologia. La modificació del genoma de microorganismes va permetre que produïssin, per exemple, insulina o anticossos. Les aplicacions d'aquesta disciplina en la medicina són immensos, especialment en àrees com el desenvolupament de nous fàrmacs, la teràpia gènica, la reparació i regeneració de teixits o la reprogramació cel·lular. Ja s'ha aconseguit fabricar nous fàrmacs, produir biocombustibles i aliments genèticament modificats. Ara, es pretén sintetitzar genomes complets i crear fins i tot espècies noves.

Activitat gratuïta, aforament limitat. No és necesari realitzar reserva.

Més informació: Centre de Regulació Genòmica

 

 

Data de publicació: Dissabte, 10 maig 2014
  • Comparteix