Tornar

La relació de la ciència amb Barcelona i viceversa

Què ens diu Barcelona sobre la història de la ciència i què ens revela la història de la ciència sobre la ciutat i la seva història? Al març, tres itineraris gratuïts ofereixen una mirada científica a un patrimoni de Barcelona sovint desconegut.

 

La relació de la ciència amb Barcelona i viceversa s’explicarà en tres itineraris gratuïts i oberts a tothom organitzats per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’ Institut d'Estudis Catalans (IEC). La ciència i la tecnologia de l’Exposició Internacional del 1929, el passat industrial de Sant Andreu i la importància de l’espiritisme són els temes que s’hi tractaran. Per a assistir als itineraris, cal escriure un correu electrònic a itinerarischct@gmail.com que indiqui l’itinerari al qual es vol assistir i el nom dels assistents.

El primer dels itineraris, titulat «Ciència i tecnologia a l’Exposició Internacional de 1929», es farà dilluns, dia 2 de març, a dos quarts de set del vespre. Es visitaran els espais que van acollir l’Exposició i es donaran a conèixer els discursos científics i tècnics que s’hi van presentar, així com les últimes innovacions i la visita de prestigiosos científics. També es descobriran altres aspectes, com l’arquitectura o les barraques que convivien amb la majestuositat de l’Exposició. 

El segon itinerari es farà el 16 de març, també a dos quarts de set del vespre, i es titula «Indústria i ciència a Sant Andreu». En aquest cas, els assistents s’endinsaran en el passat industrial de Sant Andreu: es presentaran les indústries que s’hi van desenvolupar, els obrers que hi treballaven i les condicions en què ho feien. L’itinerari es complementarà amb explicacions sobre altres aspectes científics d’aquest barri poc conegut per molts barcelonins.

El 23 de març, a dos quarts de set del vespre, serà el torn de l’últim itinerari, «En els límits de la ciència: espiritisme a Barcelona», en què s’explorarà el món de l’espiritisme, que va tenir molt de pes a Barcelona a final del segle XIX i fins a la Guerra Civil: com va arribar a la ciutat? Què deien, els espiritistes, i quin concepte en tenia la comunitat científica? Com van lluitar per fer sentir la seva veu?

Els itineraris de ciència que organitza la SCHCT són la segona part del projecte Barcelona: ciutat de ciència, que va obtenir un ajut de l’Institut de Cultura de Barcelona, i que l’any passat va realitzar una aplicació virtual de les rutes.

Més informació: Rutes Científiques de Barcelona

 

Data de publicació: Dilluns, 02 març 2015
  • Comparteix