Tornar

La RACAB: 250 anys d’un espai de ciència

El 25 novembre l'IEC acull una taula rodona sobre els orígens, la construcció i l'evolució històrica de l’edifici de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

L’any 2014 es commemora el 250è aniversari de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) i s’han programat diverses activitats per celebrar-ho. Una de les iniciatives, arran de la darrera remodelació de l’edifici l’any 2010, ha estat la d’un projecte coral per a “fer parlar” l’edifici. La remodelació de la façana i l’observació d’una singularitat en la mateixa han estat els detonants que han conduït a una recerca col·lectiva, sota la direcció de l’arquitecte Joan Puig-Pey i amb el suport de la RACAB.

La mobilització de professionals d’àmbits diversos (arquitectes i arquitectes tècnics, historiadors de la ciència, experts en infografies, bibliotecaris, restauradors) ha permès realitzar un treball no només de rehabilitació sinó també de recerca que ha culminat en un fascinant viatge en el temps per donar a conèixer l’evolució d’un paisatge urbà lligat al conreu de la ciència i el coneixement a la ciutat de Barcelona.

Aquesta obra sobre l’edifici de l’Acadèmia, ha propiciat la descoberta de fotografies i plànols inèdits així com la localització i l’anàlisi de documents històrics que permeten una reconstrucció acurada de les transformacions d’una “illa del coneixement” ubicada a la Rambla que inclou l’Església de Betlem i la RACAB. En particular s’ha pogut reconstruir l’edifici de l’aulari on Tomàs Cerdà va impartir les classes públiques de Matemàtiques, s’ha pogut conèixer els materials (i la seva procedència) utilitzats per a la construcció al segle XVIII i s’han reconstruït les successives transformacions que van conduir a l’actual edifici de l’Acadèmia.

La taula rodona tindrà lloc el proper dimarts, 25 novembre del 2014 a les 19h, a l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47, Barcelona). Retransmissió en directe a: http://videoteca.iec.cat/directe.asp 

Ponents: Joan Puig-Pey Saurí (COAC), Judith Ramírez i Casas (EPSEB-UPC), Guillem Micó Riba (EPSEB-UPC) i Xavier Simón Miranda (Ajuntament de Barcelona). Moderador: Carles Puig-Pla (ETSEIB- UPC)

Més informació: ARBAN

Data de publicació: Dilluns, 24 novembre 2014
  • Comparteix