Tornar

"La música a Barcelona en l'època de la cort de Carles d'Àustria", el 30 de gener

És la segona conferència en el marc de l'exposició Santa Maria del Pi 1714, una comunitat assetjada

El musicòleg Josep Dolcet oferirà el 30 de gener una conferència a la cripta de la Basílica de Santa Maria del Pi. Ens parlarà de la música de la cort reial de l'arxiduc Carles d'Àustria (Barcelona 1705-1712) i com afectà la nostra cultura.

Durant la Guerra de Successió, Barcelona va recuperar la seva condició de cort reial, i aquesta va coincidir amb l’època de màxim apogeu del barroc. Carles d’Àustria va convocar cantors, músics, compositors com Porsile i escenògrafs procedents de Viena i de Nàpols, i també partitures d’òperes i músiques d’església d’autors com Antonio Caldara o Johann Joseph Fux.
 
En l’actualitat podem gaudir de molts d’aquests creadors, pertanyents a un àmbit cortesà però que influïa i estava més a prop de les capes socials inferiors del que ben sovint es pot pensar. Bona prova d'això és que van deixar empremta en la producció dels nostres mestres de capella, de la que l’església del Pi no en va ser una excepció i personatges vinculats al temple foren protagonistes importants d’aquell panorama musical.

Aquesta és la segona conferència del cicle lligat a l’Exposició Santa Maria del Pi 1714, una comunitat assetjada, dins dels actes commemoratius dels 300 anys dels fets de 1714. La següent cita serà el 20 de març i durà per títol L’art del Renaixement al Barroc, un pas traumàtic.  

Data de publicació: Dijous, 23 Gener 2014
  • Comparteix