Tornar

La llibertat i el Club dels Agents Morals

L'11 de maig el destacat filòsof de la ciència Daniel Dennett serà al CCCB i ens convidarà a unir-nos al que ell anomena el “Club dels Agents Morals”

Daniel Dennett és catedràtic de Filosofia de la Universitat de Tufts i un dels filòsofs de la ciència més destacats en l’àmbit de les ciències cognitives, especialment en l’estudi de la consciència, la intencionalitat, la intel·ligència artificial i la memètica. Són representatives les seves aportacions sobre la significació actual del darwinisme i la religió. 

En el context dels debats sorgits els darrers anys arran dels progressos de la neurociència, Dennett ha atacat durament el discurs determinista que nega l’existència de la llibertat humana. Enfront d’una visió de l’ésser humà determinat per la presa inconscient de decisions, Dennett és, sens dubte, el gran defensor de la capacitat de les persones per elegir i decidir i, per tant, de la capacitat humana per a la moralitat.

Segons Dennett, l’únic tipus de llibertat que té importància, la que val la pena desitjar, és la llibertat que ens permet ser agents moralment competents, responsables de les nostres accions, bones i dolentes. Aquest tipus de llibertat no té res a veure amb el determinisme científic i, en aquest sentit, la neurociència té poc a dir-hi. Dennett ens convida a unir-nos al que ell anomena el “Club dels Agents Morals”, que implica acceptar el compromís de viure segons unes determinades normes i, si les transgredim, acceptar les sancions.

Dennett ha escrit nombrosos llibres reconeguts, com ara Romper el hechizo: La religión como un fenómeno natural (Katz Editores, 2007), La Evolución de la Libertad (Paidós, 2004) o La Peligrosa Idea de Darwin (Galaxia Gutenberg, 1999). El seu últim llibre traduït en llengua castellana ha estat La Naturaleza de la Conciencia: Cerebro, Mente y Lenguaje (Paidós, 2008).

La conferència tindrà lloc l' onze de maig a les 19 hores al CCCB (Montalegre 5, Barcelona), té un preu de 3€ i serà presentada per Jaume Bertranpetit, catedràtic de Biologia de la Universitat Pompeu Fabra i director de la Institució Catalana per a la Recerca i Estudis Avançats (ICREA)

Més informació: CCCB

Data de publicació: Dilluns, 04 maig 2015
  • Comparteix