Tornar

La història de l'Orquestra Plateria s'exposa al C. A. T.

Fins al 2 de novembre, la mostra celebra els 40 anys d'una de les orquestres que va contribuir a la dinamització del país durant l'època de la transició

Som a la nit de Cap d’Any del 1974. A la sala Zeleste de Barcelona, una orquestra creada expressament per aquesta vetllada es presenta al públic: és l’Orquestra Plateria, que transmet festa i alegria durant les acaballes de la dictadura. Després d’aquest concert emblemàtic, decideixen seguir tocant. El seu serà el primer exemple de moltes altres orquestres que, durant aquella època, omplen els envelats de balls i ritme. 

Ara, quatre dècades més tard, el Centre Artesà Tradicionàrius (C. A. T.) presenta la mostra Orquestres i llibertats. 40 anys de Plateria. L’exposició consisteix en una presentació documentada de la història de l'agrupació. Per tal de dur a terme aquesta documentació, s’han entrevistat dinou testimonis d’aquells temps, com els mateixos músics o els mànagers de les orquestres. També s’ha fet ús dels arxius de Manel Joseph, que té el de l’Orquestra Plateria, i el de Toni Palacín, que conté informació sobre formacions musicals com l’Orquestrina Sardineta o La Clandestina. 

Organitzada pel Museu Etnològic i la Xarxa de Cases de Festa de l'Ajuntament de Barcelona, l’objectiu de l’exposició és reconèixer el llarg i fructuós recorregut de l’Orquestra Plateria, així com el seu paper a nivell social. Durant la transició, les festes de carrer i el ball van contribuir a la recuperació de la vida de barri, el patrimoni musical i les festes populars. 

La mostra Orquestres i llibertats. 40 anys de Plateria es pot veure al C. A. T. fins al 2 de novembre. L’entrada és lliure. Per a més informació, es pot consultar el següent enllaç

Data de publicació: Dimecres, 01 Octubre 2014
  • Comparteix