Tornar

La gran cita internacional de la investigació antàrtica, a Barcelona

300 experts del Comitè Científic de Recerca Antàrtica debatran sobre el present i el futur d’aquest continent.

Del 15 al 19 de juliol, se celebra la XI edició de l’SCAR Biology Symposium, organitzat per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC ) amb la col·laboració de CosmoCaixa Barcelona. El simposi, que se celebra cada quatre anys, coincideix amb el 25 aniversari de la creació de la Base espanyola a l’Antàrtida Juan Carlos I i és la primera vegada que es realitza a Espanya. 

L’objectiu del simposi és donar a conèixer l’estat en que es troba aquest continent i la gran repercussió que exerceix en la circulació marina, el clima i la biodiversitat del planeta. Es presentaran dos nous grans projectes internacionals de la SCAR, enfocats a entendre les dades més recents sobre l'impacte del canvi climàtic, l'efecte dels grans icebergs i plataformes de gel que s’han desenganxat del continent antàrtic sobre la fauna marina antàrtica i perquè, de manera sorprenent, aquesta fauna s'ha recuperat dels impactes ambientals més ràpidament del que s’esperava. També es presentaran dades concloents sobre l'efecte de l'escalfament global sobre les comunitats marines antàrtiques i s'intentarà entendre com és possible que el continent més inhòspit de la Terra tingui la major biodiversitat del planeta.

Paral·lelament, centres i museus de ciència de la ciutat han planificat una amplia programació divulgativa i educativa per donar a conèixer la importància d’aquest remot continent que tanta influencia exerceix a tot el planeta. En aquest sentit, el simposi marca el tret de sortida d’un any, juny 2013 – juny 2014, ple d’activitats educatives i de divulgació per a tots els públics. També, com a preludi al simpòsi, els centres cívics de Barcelona van organitzar el cicle de xerrades "L'Antàrtida, el continent pulsant".

La iniciativa, “L’Antàrtida. La vida al límit” compta amb la participació i d’institucions com el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim, el Zoo de Barcelona i CosmoCaixa. Aquestes institucions realitzaran una programació coordinada de conferències, activitats educatives i una exposició per difondre de manera participativa els avenços de la investigació antàrtica espanyola i internacional entre la comunitat educativa i la societat en general. Per això comptaran amb el suport científic d’en Josep Maria Gili, de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i de la Asociación Española de Jóvenes Investigadores Polares (APECS-Spain).

Més informació: SCAR Biology Symposium

 

Data de publicació: Dimarts, 16 juliol 2013
  • Comparteix