Tornar

La Filmoteca explora la imatge dels robots al cinema amb el cicle "Robots i Mad Doctors"

El cicle recupera films de meitat de segle passat i els contraposa a films molt recents. La imatge que el cinema ha donat dels robots, i les expectatives que ha creat, tenen alguna base real?

Hi ha robots que saben distingir colors; d'altres ajuden persones amb dificultats de mobilitat; alguns poden fins i tot comunicar-se. El futur ja és aquí: els robots aviat començaran a formar part de les nostres vides quotidianes, però potser no ho faran amb la imatge que d'ells ha donat el cinema.

Aquesta és la qüestió central que planteja La Filmoteca amb aquest cicle que es desenvolupa principalment durant el mes de desembre. "Robots i Mad Doctors" recupera films de meitat de segle passat i els contraposa a films molt recents, amb la intenció de copsar com el propi avenç de la tecnologia -i, més específicament, de la robòtica- ha fet variar el discurs i la imatge dels robots al cinema: des d'essers estranys amb uns poders extraordinaris sovint vinguts d'altres confins de l'univers a robots humanoides que són capaços de traicionar els humans en el seu afany de dominar el món.

El cicle va comptar amb la presentació a càrrec d'una de les grans expertes en robòtica del nostre país: Carme Torras, professora al CSIC, líder d'un grup de recerca en "percepció i manipulació" aplicada als robots, membre de l'Acadèmia Europaea i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i editora de l'IEEE Trans.on Robotics. A les pantalles, com diu un col·lega seu, els robots “fan coses tan increïbles que aconsegueixen que el públic i els investigadors tinguin unes ambicions desmesurades". El que és clar és que l'avenç en aquest camp és certament sorprenent. Potser la pregunta, aleshores, seria: el cinema serà capaç de reproduir fidelment aquest progrés?

Més informació: Filmoteca de Catalunya

 

Data de publicació: Dimecres, 17 Desembre 2014
  • Comparteix