Tornar

La fascinació pel japonisme a Barcelona

Fins al 15 de setembre, una gran mostra explora al CaixaForum la influència del Japó en l'art de tombants de segle passat

Barcelona, finals del s. XIX. Al Passeig de Gràcia, cantonada amb Gran Via, s'hi alça un edifici reconvertit en pavelló japonès. Unes passes més amunt, un altre edifici allotja el Museu d'Art Japonès de la col·lecció particular de Richard Lindau. Un altre col·leccionista, Josep Mansana, reuneix més de 3.000 peces. Els Almacenes del Japón i altres botigues venen artilugis i art oriental. A l'Exposició Universal de 1888 la participació del Japó és molt destacable... Una època on la fascinació pel japonisme és tal que era comuna entre artistes, burgesia i classes populars.

Ara el CaixaForum recupera aquesta influència en la que és la primera gran mostra en l'Estat espanyol: Japonisme. Com diu Ricard Bru, el comissari de l'exposició, "el japonisme va esdevenir un element de renovació en un moment de crisi de l'art europeu, i és essencial per entendre l'art de finals del s.XIX".

Emmarcada dins l'Any Dual Espanya-Japó, ofereix una panoràmica amb totes les manifestacions artístiques que van formar part d'aquest fenomen: la pintura i el gravat, el dibuix i la il·lustració, la joieria i la decoració, la literatura i el cinema. 

Un extens treball de recerca ha reunit, en el que és una selecció única, més de 300 peces provinents de més de 100 prestadors diferents que configuren l'exposició, centrada en el japonisme a Catalunya i Espanya.

Destaquen les aportacions fetes des de col·leccions particulars i préstecs difícils d'aconseguir com el Retrat de Cristòfol Ricart de Miró, provinent del MOMA, o el Retrat del príncep Tokugawa Akitake,de James Tissot. 

També s'ha aprofitat per restaurar i recuperar peces com ara un quimono d'Alexandre de Riquer, o part de les que formaven la grandiosa col·lecció Mansana. 

Data de publicació: Divendres, 14 Juny 2013
  • Comparteix