Tornar

La censura contra les lletres a la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès

La mostra "Els llibres prohibits" és una acurada reflexió sobre la censura de llibres i autors, i la destrucció d'obres

 

 

 

L'Ateneu Barcelonès és una associació que acompanya des de fa més de cent cinquanta anys la societat i la cultura catalanes amb la voluntat de ser un dels principals centres de debat intel·lectual.

La simple visita a la Biblioteca de l'Ateneu representa una experiència incomparable, doncs es tracta d'un espai modernista que es caracteritza per la intervenció arquitectònica i decorativa de Josep Maria Jujol. Per la seva singularitat, aquesta biblioteca és idònia com a escenari de rodatges de pel·lícules, documentals i entrevistes a personatges destacats del sector cultural.

Amb la nova mostra, present a l'expositor de la Biblioteca de l'Ateneu durant tot el setembre, dóna una visió panoràmica sobre la censura monàrquica, política, religiosa i moral, així com també de la censura cervantina. "Els llibres prohibits" presenta diversos llibres que han estat censurats per variades motivacions, en indrets i èpoques diferents.

En primer lloc, observem la censura monàrquica a través de l'obra que recopila en forma d'índex, els llibres prohibits dels segles XVIII i XIX, als territoris de la Monarquia Hispànica. I és que per ordre del rei Felip II, el duc d’Alba va impulsar la creació d’aquest índex el 1570, en què es censurava la lectura de determinades obres i autors considerats ofensius, immorals o que atemptaven contra les creences catòliques.

Seguidament, s'exemplifica la censura política a través d'obres d'Anne Louise Germaine Necker, Erich Marìa Remarque i Ernest Hemingway i se'ns descriu els principals motius pels quals van ser censurades.

A continuació se'ns fa palesa la censura eclesiàstica a través de l'Index "Librorum Prohibitorum". La llista de llibres prohibits promogut des del Vaticà, el contingut dels quals es considerava herètic, immoral o incitador a la desviació. Va ser promulgat per primera vegada pel Papa Piu IV, a l’any 1564 i no va ser abolit definitivament fins el 1966. I d'altres obres censurades de Dante, Diderot, Baudelaire, Goethe o Fernado de Rojas.

La mostra es completa amb un apartat especial sobre "El Quixot", primer, per la crítica que fa Cervantes sobre la censura i el procés inquisitorial; i segon, com a obra pròpiament censurada.

 

 

Els llibres prohibits
Dies: de l'1 al 30 de setembre
Espai: Ateneu Barcelonès
Preu: Entrada Gratuïta
Més informació, clicant aquí

Data de publicació: Dimarts, 08 Setembre 2015
  • Comparteix