Tornar

La Capella d'Iny, al Museu Egipci de Barcelona

El museu lluu un templet funerari de més de quatre mil anys d’antiguitat d’un personatge clau durant el regnat de tres faraons egipcis

Quan l’any 1991 l’hoteler i col·leccionista Jordi Clos, president de la Fundació Arqueològica que duu el seu nom, va adquirir a una subhasta a la galeria Sothesby’s de Londres una estela de falsa porta d’una tomba egípcia, poc podia imaginar que acabaria reproduint al Museu Egipci de Barcelona tot un templet funerari de 4200 anys d’antiguitat.

La Capella d'Iny, oberta al públic des del 10 de juliol, reprodueix, a base d’esforços i al llarg de més de vint anys, el petit templet funerari de l’any 2.230 a.C., de la VI dinastia, dedicat a l'esmentat noble, un explorador que va sobreviure a tres faraons de la VI dinastia (Pepi I , Merenre I i Pepi II). Els jeroglífics i la investigació històrica revelen que Iny (que va viure entre el el 2290 i el 2235 a.C.) fou un home de confiança del poder durant molt de temps, responsable de diverses expedicions comercials al Pròxim Orient.

La peripècia per aconseguir el màxim de peces possibles de la capella han dut Jordi Clos a diverses parts del món: després de reconèixer, per casualitat, l’any 1996, el cartutx amb el nom d'aquest personatge en un antiquari de París, el periple ha passat per Nova York o Tòquio, on resideixen la majoria de peces originals del monument funerari.

La tomba reconstruïda es converteix en la peça de més rang mundial del Museu Egipci de Barcelona, dirigit per Maixaixa Taulé: un autèntic tresor per a la col·lecció privada oberta al públic més important d'Europa.

Data de publicació: Dijous, 01 Agost 2013
  • Comparteix