Tornar

Julio Cortázar torna a casa

Amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor argentí, Casa Amèrica Catalunya li ret homenatge amb l'exposició "Cortázar en Casa"

Julio Cortázar va morir a París el 1984 sense haver arribat als 70. El 12 de febrer es va celebrar el 30 aniversari de la seva mort i el proper 26 d'agost el centenari del seu naixement i els homenatges es succeeixen per tot el món.

La Fundació Casa Amèrica Catalunya, una institució que treballa per difondre i intercanviar coneixements de les realitats culturals, econòmiques i històriques dels diferents països de l'Amèrica Llatina, ha volgut participar en aquests actes commemoratius amb una exposició que convida a conèixer al Cortázar més íntim i en les seves diferents facetes: la de professor, melòman, escriptor i home compromès amb diferents causes socials.

Cortázar en casa es compon d'algunes de les primeres edicions dels llibres de Cortázar, fotos, cartes i postals (algunes inèdites), dedicatòries, objectes personals com la seva màquina d'escriure, i llibres artístics en els quals va col·laborar.

L'exposició subratlla la intensa relació que Julio Cortázar va mantenir amb Barcelona. La seva família va passar gran part de la Primera Guerra Mundial a Barcelona i va tornar a Argentina en 1918, en els últims espertenecs del conflicte bèl·lic. Cortázar va guardar sempre un record molt especial de la ciutat comtal i hi va tornar en diverses ocasions al llarg de la seva vida.

Carles Álvarez, editor del Cortázar més inèdit, és el comissari d'aquesta exposició, que inclou àudios on l'autor de Rayuela llegeix els seus propis textos i es completa amb una peça d'art sonor interactiva creada pels músics llatinoamericans David Machado i Hegel Pedroza i concebuda a partir del relat de Cortázar La vuelta al piano de Thelonious Monk.

Data de publicació: Dimarts, 08 juliol 2014
  • Comparteix