Tornar

Jardí de Rusiñol

La passió de Rusiñol pels jardins pren el Museu del Modernisme

L'artista va dedicar gran part de la seva obra a aquesta temàtica.

L'any 1903 Santiago Rusiñol recollia en un àlbum que va titular Jardins d'Espanya una quarantena de làmines i les va acompanyar de poemes de Manuel Machado, Joan Alcover, Juan Ramón Jiménez o Joan Maragall. És coneguda la passió del pintor per la natura i els jardins –ell la va arribar a definir com el "nèctar del meu modernisme"–, però poques exposicions s'han centrat en aquest tema. Ara, el Museu del Modernisme, partint d'aquell àlbum de làmines, obre la mostra temporal Santiago Rusiñol. Jardins d'Espanya, que vol ser també un homenatge a la figura del pintor. Serà visitable fins al 9 de juliol.

Mercedes Palau-Ribes és la comissària de la mostra, amb l'assessorament de Francesc Fontbona i Josep de C. Laplana, i recull fins a setanta obres procedents de diferents col·leccions. També s'inclou material literari tant de l'artista com dels poetes i músics de la seva generació. Segons afirmen els responsables de l'exposició, "el modernisme i en general la cultura de principis del segle XX és tremendament fèrtil, un escenari on artistes de tota mena i procedència presten les seves eines artístiques en favor de l'art". També manifesten els organitzadors de la mostra que "els jardins d'Espanya són els jardins de l'ànima de l'artista, les seves creacions més personals i més estètiques que resumeixen tota una vida dedicada a l'art i a la bellesa".

Rusiñol, de fet, es va fer un nom en el món del pinzell a partir d'aquesta temàtica, i es compten per dotzenes les teles que va dedicar als jardins i a la natura. Uns jardins que suposaven una metàfora de la incidència humana sobre l'entorn, així com un reflex d'intimitats i del sentir de l'ésser humà.

Trobareu més informació al web del Museu del Modernisme

Data de publicació: Dimecres, 08 març 2017
  • Comparteix