Tornar

Imatge de primer pla de tres guerrers de l'antiga Xina que apareixen en un dels films programats

La història sociopolítica de la Xina, en un cicle de cinema a l’Institut Confuci

La civilització xinesa té una història tan llarga com complexa i no sempre és fàcil d’entendre. Una bona eina per fer-ho és el cinema o, com a mínim, això és el que han pensat a l’Institut Confuci de Barcelona, on munten un cicle del 13 de juny a l’11 de juliol.

Aquest estiu, passeu-vos els dimecres a la tarda per l’Institut Confuci i tindreu l’oportunitat de veure els films en versió original amb subtítols en castellà que formen part del cicle Xina: Una mirada històrica. Les pel·lícules que es projecten no només repassen la història d’aquest país, sinó que també ens permeten conéixer o intuir les circumstàncies socials i polítiques que han marcat les diferents èpoques de la seva història.

El cicle comença el dimecres, 13 de juny, amb The Warlords. Los señores de la guerra, un film que ens parla dels últims moments de la dinastia Qing, durant la segona meitat del segle XIX. Passa en plena revolució Taiping, protagonitzada per un místic cristià xinès que va causar molts problemes a l’Imperi del Centre. Si no coneixeu aquest episodi de la història xinesa, res millor que el film que va signar Peter Chan el 2007 per acostar-vos-hi.

A partir d’aquí, cada dimecres podreu fer un viatge cinematogràfic a un moment diferent del passat de la Xina. Dimecres, 20 de juny, Teddy Chan us parlarà a Guardaespaldas y asesinos (2009) sobre l’emperadriu Cixi i la seva lluita contra uns revolucionaris que, el 1905, intenten acabar amb la dinastia Qing. I el 27 de juny, serà Lu Chuan qui, al film del 2009 Ciudad de vida y muerte, rememori a la pantalla un moment especialment dur: la invasió japonesa del 1937 i, en concret, la massacre esgarrifosa que va tenir lloc a la ciutat de Nanjing.

El dimecres, 4 de juliol, serà el moment de donar un cop d’ull als temps de la Revolució Cultural a través dels ulls del director Tian Zhuangzhuang que, el 1993, va signar La cometa azul. El film, inicialment censurat, explica moments cabdals de la història recent de la Xina com el Gran salt endavant o la Campanya de les Cent Flors vistos amb els ulls d’un nen que viu a Pequín.

L’11 de juliol, finalment, el cicle es tancarà amb una referència a la Xina contemporània. Recordeu el gran terratrèmol de Tangshan el 1976? Doncs és el tema d’Aftershock, una pel·lícula de Feng Xiaogang de l’any 2010.

Si voleu fer una passejada per la història de la Xina sense haver-vos d’aixecar de la cadira, veniu a l’Institut Confuci però, abans, consulteu el web d’aquesta institució cultural del Raval.

Data de publicació: Dilluns, 11 Juny 2018
  • Comparteix