Tornar

Forats negres: l'explosió d'una idea

Els forats negres ja fa temps que han envaït l'imaginari col·lectiu, oferint un material idoni per a especular sobre l'Univers. Carlos Sopuerta ens en parlarà en una xerrada al voltant de la Ciència i la literatura

En el marc del IV Concurs de relats d'inspiració científica INSPIRACIÈNCIA, la Biblioteca Sagrada Família acull una xerrada sobre diferents estratègies que trobem en la literatura de divulgació per apropar els conceptes de la física teòrica al públic general. L'acte tindrà lloc el proper dimecres 9 d'abril a les 19h a la Sala d'actes de la Biblioteca Sagrada Família (C/Provença 480, Barcelona), i comptarà amb la participació de Carlos Sopuerta, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC, IEEC) i lector habitual.

En física, habitualment, es posa nom a objectes o fenòmens després que aquests s'hagin observat, descobert o estudiat. Tanmateix, hi ha ocasions en què el poder predictiu de les teories físiques porta a proposar conceptes dels quals no es té cap evidència experimental. Probablement, el cas més paradigmàtic sigui el del concepte de forat negre, una conseqüència de la teoria de la Relativitat General d'Albert Einstein proposada l'any 1915; i que, des de llavors, ha ocupat un lloc central de l'astrofísica i cosmològica.

Però, franquejant els límits de l'estricte àmbit acadèmic, el forat negre també ha envaït l'imaginari col·lectiu i ha ofert un material idoni per a especular sobre l'Univers. El llibre de Kip S. Thorne Agujeros negros y tiempo curvo: El escandaloso legado de Einstein(2000) és un exemple de la literatura de divulgació que ha volgut apropar els conceptes de la física teòrica al públic general i centrarà el tema de la xerrada.

Més informació: Biblioteca Sagrada Família

 

Data de publicació: Dimarts, 01 Abril 2014
  • Comparteix