Tornar

Fes recerca a La Pedrera amb el Parc Científic de Barcelona

L'objectiu dels tallers «Fes Recerca!» és apropar la ciència a els ciutadans i fomentar vocacions entre els joves. Tots els dissabtes de novembre, d'11h a 13h, a La Pedrera.

En aquesta 9a edició, quatre propostes diferents permetran als assistents analitzar mostres d’ADN per esbrinar qui ha estat l’autor d’un crim; participar en la recerca de fàrmacs que activen gens implicats en la diabetis; dur a terme una transformació bacteriana per trobar una diana terapèutica per l’aterosclerosi, i conèixer totes les fases de desenvolupament d’un nou medicament per al Parkinson. 

Els tallers seran conduits per investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) –amb seu al PCB– i de la Universitat de Barcelona (UB), que traslladaran part del seu laboratori a aquest emblemàtic espai a fi de fomentar la interacció amb el públic i donar-li l’oportunitat de participar als seus experiments, amb els mateixos instruments i materials que fan servir habitualment.Tot i que s’adreça especialment a la gent jove, es tracta d’un espai obert a tots els ciutadans. Tots els tallers són gratuïts.

PROGRAMA:

Analitza l'ADN i investiga l'autor d'un crim!
Dissabte 8 de novembre de 2014

Quines són les causes de la violència? Naixem violents o ens fem violents? La criminologia requereix tècniques relacionades amb diversos camps, com ara la biologia molecular, el dret i també la psicologia. Vine a extreure’t el teu propi ADN i a analitzar mostres d’ADN de cinc sospitosos d’un crim! Conclou qui n’ha estat l’autor! Tindràs l’opor-tunitat de dur a terme una electroforesi, una tècnica de separació que s’utilitza als laboratoris d’arreu del món per a l’estudi de l’ADN.

Investiga amb cèl·lules i gens!
Dissabte 15 de novembre de 2014

En la investigació biomèdica s’utilitzen cultius cel·lulars per fer assajos i seleccionar compostos que podrien ser fàrmacs potencials. Vine a investigar amb cèl·lules i participa en la recerca de fàrmacs potencials que activen gens implicats en la malaltia de la Diabetis de tipus II!. Tindràs l’oportunitat de sembrar cèl·lules i investigar quin dels diferents compostos és el més efectiu mitjançant el luminòme-tre, un aparell que mesura la quantitat de llum.

Buscant una diana pel tractament de l'asterosclerosi
Dissabte 22 de novembre de 2014

Vine a fer de biotecnòleg i a dur a terme una transformació bacteria-na, amb la qual transferiràs l’ADN d’un organisme a un bacteri perquè aquest produeixi grans quantitats d’un gen d’interès que pot ser una bona diana per al tractament de l’aterosclerosi. A més, podràs aïllar aquest material genètic (el gen d’interès) que han produït els bacteris, és a dir, separar-lo de la resta de compo-nents bacterians. Ja tindrem el gen aïllat i es podrà determinar amb estudis posteriors si aquest gen pot ser una bona diana terapèutica. Si fos així, podria donar lloc a l’aparició d’un nou fàrmac per comba-tre aquesta malaltia cardiovascular! 

Com es fan els medicaments?
Dissabte 29 de novembre de 2014

El desenvolupament de nous medicaments passa per moltes etapes. Una de les més importants és trobar la molècula que actuï com a fàrmac. Vine a participar en la síntesi química d’un fàrmac que s’està estudiant com a possible medicament per al Parkinson i a analitzar el producte que n’obtindràs! 

Més informació i reserves: Parc Científic de Barcelona /  934 031 134 (Miriam Martínez) / difusiociencia@pcb.ub.cat

Data de publicació: Divendres, 14 novembre 2014
  • Comparteix