Tornar

Alguns dels documents de l'exposició

La UB explica la recuperació del català a la Facultat de Farmàcia

Ho fa fins al 5 d'abril a través de l'exposició 'Del sobresaliente a l'excel·lent'.

La feina de final de màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia per part d'un grup d'alumnes va donar la idea a la Universitat de Barcelona (UB) per organitzar una exposició que mostrés l'evolució històrica del català a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació. Després de quatre dècades de dictadura franquista en què el català va ser bandejat de les aules, part del món acadèmic va engegar un procés lent, i amb força obstacles, perquè la llengua pròpia de Catalunya tornés a ser usada a la Universitat i fos utilitzada en la docència, la recerca i l'administració. L'exposició du per títol Del sobresaliente a l'excel·lent. La represa del català a Farmàcia, i es pot visitar fins al 5 d'abril al vestíbul de l'Edifici B de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació.

La mostra situa el punt d'inici als anys trenta del segle passat. Transita per la Guerra Civil Espanyola i el franquisme: quan el 1940 es varen reprendre les classes a la Universitat, la normativa vigent havia estat suspesa, els professors depurats o empresonats i la llengua catalana prohibida. No va ser fins al curs 1976-1977 que professors i estudiants varen aconseguir que algunes classes de Bioquímica es fessin en català. Però aleshores començava la veritable feina, amb una lenta però constant fixació de terminologia científica i autoformació ortogràfica per part tant d'alumnes com de professors.

Tot això i molt més narra l'exposició a través de textos, fotografies i documentació original. La mostra, inaugurada el passat 12 de desembre, s'emmarca en les activitats de l'Any Pompeu Fabra, que es va celebrar el passat 2018, i té el suport del Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació, consulteu l'enllaç.

Data de publicació: Divendres, 04 Gener 2019
  • Comparteix