Tornar

Ifni, la mili dels catalans a l’Àfrica

Històries de militars catalans al desert africà

Una exposició al Museu de les Cultures del Món rememora les lleves i les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya a Ifni, en ple Marroc

Fins ben entrat el segle XX, la història militar espanyola tenia una relació important amb el territori africà, ja que bona part del nord va ser, durant uns anys, un territori colonial del país –i del qual encara hi ha dos territoris vinculats, Ceuta i Melilla–. El Marroc va ser un territori on es van produir guerres, aixecaments militars, conflictes duríssims en mig del desert, i un dels enclavaments més importants va ser Ifni, a la costa sud del Marroc, en ple Sàhara Occidental, on durant tres dècades a partir del 1934 es va establir una colònia militar amb un presidi on molts joves que havien de fer el servei militar acabaven destinats. Ifni era un territori penós, sense aigua, sense recursos, envoltat de conflicte, i va tornar a mans marroquines l’any 1969. Durant tot aquest temps, va ser el destí també de molts catalans, i d’aquesta història de la història se'n pot veure ara una exposició al Museu de les Cultures del Món.

Ifni. La mili dels catalans a l’Àfrica és una selecció de fotografies i records que rememoren els anys durs en els quals l’Exèrcit espanyol es va desplegar a Ifni, amb el cost humà que allò va tenir, tant en vides com en experiències traumàtiques. Un capítol obscur de la història colonial espanyola que va afectar molts joves de classes populars, i que va tenir especial incidència en les lleves fetes a Catalunya.

Trobaràs més informació sobre aquesta exposició en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 22 Gener 2018
  • Comparteix