Tornar

Alguns dels components del Grup de Folk al concert que varen fer al parc de la Ciutadella de Barcelona la primavera del 1968

L'Arts Santa Mònica recorda els 50 anys del Grup de Folk

En varen formar part músics com Xesco Boix, Jaume Arnella, Maria del Mar Bonet, Pau Riba o Jaume Sisa.

Va ser una aventura de només nou mesos i algun apèndix, però d'una gran intensitat. El Grup de Folk, una formació oberta per la qual van passar una vintena llarga de músics, ja que la composició variava segons el repertori de les actuacions i la disponibilitat dels artistes, va oferir els seus concerts i enregistraments discogràfics entre el 1967 i el 1968, uns anys de grans mobilitzacions sociopolítiques a casa nostra i arreu del món, fets que van repercutir clarament en el món musical. L'Arts Santa Mònica recorda aquest primer trimestre de l'any la història del Grup de Folk, agrupació que va néixer com a alternativa festiva als cantautors d'Els Setze Jutges, i amb clares influències del folk song nord-americà. La mostra porta per títol Si mireu el vent d'on ve, i estarà oberta fins al 24 de març.

Van participar en el grup noms com Jaume Arnella, Xesco Boix, Falsterbo 3 (Eduard Estivill, Joan Boix i Amadeu Bernadet), Pau i Jordi (Pau Riba i Jordi Pujol i Cortès), Jaume Sisa, Albert i Jordi Batiste, Oriol Tramvia... Hi va haver casos curiosos, com el de Maria del Mar Bonet, que tot i formar part d'Els Setze Jutges va actuar també en concerts del Grup de Folk; ho va fer convidada per Pau Riba i com a agraïment perquè la mallorquina havia mediat, sense èxit, perquè el singular músic entrés a Els Setze Jutges. També hi va ser el cantautor Ovidi Montllor, en aquest cas convidat per l'escriptora Montserrat Roig. Un dels moments culminants del Grup va ser el Festival Folk al parc de la Ciutadella de Barcelona, el 23 de maig del 1968, actuant davant milers de persones. El setembre d'aquell mateix any la formació donava per acabada la seva funció i la majoria dels músics que hi havien passat seguien o emprenien trajectòries en solitari o en altres grups. Alguns es tornarien a reunir el 1975 per actuar al Canet Rock, i, al cap de molts més anys, el 2001 i el 2003, per enregistrar els àlbums Els temps encara estan canviant i Els temps encara estan canviant II. Coincidint amb el 40è aniversari van publicar el disc Què fas, polissó?, i el 2012 No és molt tard.

Per saber molt més sobre la història del Grup de Folk, visiteu l'exposició que acull l'Arts Santa Mònica, comissariada per Joaquim Vilarnau i Lluís Gendrau i Jordi Novell d'Enderrock. S'estructura a partir d'una dotzena de cançons, entre les quals Escolta-ho en el vent, No serem moguts, Les pometes, Puff, el drac màgic o Les rondes del vi. Consulteu al web les activitats paral·leles a la mostra.  

Data de publicació: Dimarts, 05 Febrer 2019
  • Comparteix