Tornar

Èxit i satisfacció general a la primera Net.BCNLab

Es presenten 14 projectes i s’impulsa el diàleg entre propulsors d’idees

Satisfacció i confiança. Aquestes són les principals sensacions que ahir es va endur la trentena llarga d’assistents a la primera Net.BCNLab, la trobada informal que cada mes reunirà ciutadans interessats en Barcelona Laboratori (BCNLab) per donar a conèixer nous projectes i intercanviar punts de vista.

Durant gairebé tres hores una sala del Dhub va acollir la presentació de 14 propostes, tecnològiques, educatives, artístiques, musicals, audiovisuals i recreatives. Algunes, incipients; d’altres, més consolidades. Però totes amb l’esperança de servir a la comunitat, d’aportar el seu gra de sorra per millorar el benestar personal mitjançant l’impuls de les habilitats i aptituds individuals al servei de projectes col·lectius. Pessigar la creativitat personal i materialitzar-la en societat.

Joc, música i filosofia Joaquim Dorca, director de Devir Iberia, va encetar la ronda de presentacions amb l’explicació de Barcelona Juga, una proposta ja constituïda com a comunitat ben definida, amb uns objectius i unes activitats concretes. “Volem associar Barcelona a la indústria creativa del joc”, del joc presencial, va subratllar, perquè “la gent que juga desenvolupa criteri, pren decisions, per tant té menys por i controla allò que vol”.

La pauta de Barcelona Juga passa ara per escampar el joc per la ciutat, per crear un espai de reflexió teòrica i per posar en marxa un lloc web i una aplicació que aglutinin els recursos relacionats amb el joc a Barcelona. A més, Dorca va anunciar que la fira Dau d’enguany posarà en marxa el projecte ‘Sant Andreu tira el dau’, en què els alumnes de les escoles del districte jugaran, descobriran i experimentaran mitjançant el joc i crearan els seus projectes.

Sant Andreu és un dels barris de Barcelona conegut pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Phonos, responsables de Sons de Barcelona, un dels tres projectes troncals de la comunitat de Tecnologia Musical. Víctor Jiménez, enginyer de la Fundació i2Cat, va donar a conèixer aquesta iniciativa, consolidada a BCNLab des de 2012. L’aplicació Locosonic, que permet crear composicions geolocalitzades a partir de paisatges sonors, i la proposta bcnBSO, composicions musicals pensades per a llocs concrets de la ciutat, completen el trio.

Víctor Jiménez també va presentar la nova Oficina de Tecnologies Creatives de BCNLab, una estructura que ha de potenciar l’ús de la tecnologia al servei de les indústries creatives. Una iniciativa que empeny a l’experimentació i en què es preveu l’organització de tallers i taules de treball per tal que artistes i tecnòlegs exposin necessitats i ofereixin solucions, a més d’altres recursos, esdeveniments, activitats i oportunitats.

Fa mesos que Frederic Dalmau i Ester Jordana organitzen tallers amb la filosofia com a eix central. Sessions obertes per saber què vol dir pensar. Per saber què i com pensen els barcelonins. I fruit d’aquestes trobades participatives han construït Barcelona Pensa, el primer festival dedicat a la filosofia que se celebrarà entre el 17 i el 22 de novembre.

La filosofia acadèmica, la filosofia cultural i la filosofia oberta seran les tres branques de l’esdeveniment, en què l’esfera presencial i la virtual seran igual d’importants per consolidar la comunitat. Les relacions en línia reforcen les coneixences personals i així és com pretenen donar forma a un “festival obert i dinàmic, que impliqui la ciutadania”. Una implicació real en temps de canvis i transformació, perquè “el model actual de participació ciutadana ha mort. La gent pensa i llegeix, però no comparteix. No volem institucions que ens incitin a pensar, perquè la gent ja ho fa, sinó a connectar-nos”, van insistir.

Pictoescriptura, co-creació a distància i webdoc

El temps es començava a estrènyer al rellotge, de manera que les presentacions es van mirar d’alleugerir. Stefan Kersten va parlar de Soundscapes, una eina per crear mapes sonors de Barcelona, i Carles Mancho va exposar una de les línies de treball de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals, on treballa: “volem posar a disposició dels ciutadans allò que fem al món acadèmic”. Aprofitant que l’Edat Mitjana està de moda, proposen una aplicació mòbil perquè els barcelonins descobreixin el patrimoni local a través de la narració de fets històrics geolocalitzats. Per això s’estan servint de Locosonic, un exemple del treball col·laboratiu que pretén impulsar BCNLab.

La pictoescriptura és l’eina que el col·lectiu d’escriptors, lingüistes i il·lustradors que configuren VoxPrima està portant a centres educatius de Barcelona per “incorporar la creativitat als processos d’aprenentatge”, va indicar Roser Ballesteros. “Estem convençuts que el canvi sovint passa per la innovació social”, va assegurar, i ja fa dos anys que treballen en col·laboració amb mestres i educadors per tal d’estimular una metodologia que els està demostrant bons resultats.

Our Shared scenario ha obtingut el finançament que necessitava per començar a caminar gràcies a l’aportació de micromecenes mitjançant Goteo. Eric Socias i Diego Suárez són els impulsors de la iniciativa, que pretén facilitar la co-creació i el treball col·laboratiu d’infants i adolescents que viuen en zones geogràfiques distants. “La idea és utilitzar l’ordinador com una finestra perquè persones d’arreu del món s’entenguin, facin comunitat i creïn alguna cosa”, van explicar.

L’ordinador i Internet també són els instruments de treball d’StoryLab. Eva Domínguez, periodista, va exposar els objectius d’una comunitat recent, dedicada a estimular i acompanyar les narratives interactives de no ficció. El webdoc i altres formes que puguin sorgir de l’experimentació amb el documental en línia, perquè la creativitat no és un terreny exclusiu de la imaginació.

“Nosaltres treballem amb tecnologia humana, amb talent”, es van presentar David Valls i Llorenç Torrades. Són els responsables de Conversare, una proposta que consisteix a gravar i pujar a Internet entrevistes amb persones que inspirin, que despertin la gent a fer el salt. A posar a prova la creativitat i la innovació personals, “sense gurus”.

Per acabar, joc i dansa interactiva

L’emprenedoria col·lectiva és el motiu pel qual diversos professionals vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona han constituït EstArter. “És un espai formatiu que esdevé una experiència”, va precisar Álvaro Porro, en què es facilita l’arrencada de projectes gràcies al treball en grup. I precisament les idees i les inquietuds són l’ànima de Cycle of Ideas, una xarxa social que promet immediatesa en la realització i concreció de propostes mitjançant els usuaris. Els dubtes d’uns són les solucions dels altres, va exposar Eduard Motos.

Al final de la Net.BCNLab el joc i Sant Andreu van tornar a escena. Valeria Righi va presentar les Rutes ludificades que de moment han assajat al barri barceloní, un projecte que consisteix a crear jocs per al veïnat, gimcanes amb suport tecnològic dels telèfons mòbils. Una idea que sorgeix “de la recerca científica per entendre les interaccions intergeneracionals”, ja que qualsevol ciutadà és benvingut a participar-hi.

I per cloure la sessió, dansa interactiva. Óscar Sol va parlar de Trinity, muntatge que des d’avui es pot veure al parc de la Ciutadella, dins els actes de la Mercè tecnològica, en què aquest enginyer al capdavant d’Electronic Performers crea visuals generats per ordinador a temps real que interactuen amb una ballarina.

Una ronda de cerveses per passar de l’exposició-escolta al diàleg directe va posar punt i final a la primera Net.BCNLab. Una reunió en què Francisco Iglesias, membre de la direcció de BCNLab, va anunciar la pròxima crida per obtenir subvencions per a l’adquisició de tecnologies al servei de les indústries creatives, així com el projecte europeu CreatiFi, en què quatre ciutats europees (Barcelona, Trento, Hèlsinki i Brussel·les) premiaran amb ajuts econòmics les millors propostes culturals i creatives en què es faci ús de tecnologies de l’Internet del futur.

Data de publicació: Divendres, 19 Setembre 2014
  • Comparteix