Tornar

Imatge del cafè científic

Evolució al metro

Un cafè científic a l’estació d’Universitat per parlar del paper de les malalties en la història evolutiva de l’ésser humà.

Si del que es tracta és d’acostar a ciència a tothom, aquesta proposta del Centre de Regulació Genòmica promet. El dimecres 24 d’octubre han organitzat el cafè científic La malaltia des de la mirada evolutiva i l’espai escollit és un lloc tan públic i transitat com el vestíbul de l’estació de metro d’Universitat.

Toni Gabaldón, professor d’investigació ICREA al mateix CRG, i Marcel Cano, professor d’Ètica a les facultats de Filosofia i Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, són els protagonistes d’aquest cafè científic, un format on el públic pregunta directament als ponents tot allò que vol saber sobre un tema concret en companyia d’un cafè. En aquest cas, l’objecte de debat és el rol de la malaltia en l’evolució dels éssers vius (on ens incloem els humans).

L’ADN dels éssers vius canvia i això fa que existeixin espècies diferents i individus diferents. Els gens s’alteren a causa d’errors que es produeixen a l’atzar quan una cèl·lula es duplica i fa una còpia de la seva informació genètica. Aquestes petites diferències entre gens són les mutacions i algunes vegades aquestes poden suposar un avantatge per la supervivència de l’individu i d’altres, un inconvenient.

Per exemple, un conill blanc adaptat a viure en entorns nevats passa més desapercebut als seus depredadors que un conill de la mateixa espècie amb una mutació que li fa tenir el pelatge fosc. Aquest últim serà una diana que cridarà l’atenció dels depredadors i tindrà més números de ser caçat. Aquest procés és el que es coneix com selecció natural i és el filtre a través del qual les mutacions de l’ADN es transmeten o no d’una generació a la següent i fan que individus i espècies es vagin diferenciant amb el temps.

La causa i la vulnerabilitat de certes malalties té un component genètic. Superar-les pot ser decisiu per a donar continuïtat a una població o una espècie. Al mateix temps, la mutació pot ser la causa de que apareguin noves malalties. La malaltia, per tant, juga un paper clau en l’evolució dels éssers vius. D’això se’n parlarà en profunditat en el cafè científic.

No us perdeu aquesta proposta de divulgació científica en un lloc obert a tothom. Però compte: l’aforament és limitat; no feu tard!

Més informació en aquest enllaç.

 

 

Data de publicació: Dilluns, 22 Octubre 2018
  • Comparteix