Tornar

Es presenta l'informe 'Barcelona Metròpoli creativa 2013'

Aquest estudi situa a Barcelona dins del panorama nacional i europeu en la vessant de creativitat i innovació analitzant la seva qualitat, projecció i tendència. 

Seguint la idea que la creativitat i la innovació són sobretot una actitud aplicable a tots àmbits, els intergra en les noves tendències i els fa créixer en les noves tecnologies. Així, l'aposta per introduir la innovació i la creativitat a la cultura, entre d'altres sectors, és una tasca que ha perseguit la tinença d'alcaldia com a aposta estratègica de la ciutat i que ja es pot valorar en dades i percentatges, de manifest en aquest informe. El desenvolupament d'aquesta proposta arranca amb les  Fàbriques de Creació, passant per les FabLabs, el projecte del Canodrom i el Disseny Hub.

L'informe Barcelona Metròpoli Creativa 2013. Economia del coneixement i economia creativa a Barcelona elaborat per l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), per encàrrec de la Direcció d'Estudis de l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació i amb la participació de l’Institut de Cultura de Barcelona, té com a objectiu principal realitzar una diagnosi detallada, amb dades actualitzades a desembre de 2012, sobre l’economia del coneixement, la innovació, les tecnologies de la informació i la comunicació i les indústries creatives a Barcelona i la seva àrea d’influència.

A les darreres dècades l’economia de Barcelona ha experimentat una profunda transformació caracteritzada per la creixent obertura a l’exterior i el pas gradual d’una estructura de base industrial a un nou model productiu en el que les activitats vinculades a les tecnologies de la informació, a la comunicació, a la creativitat i a la innovació han assolit un paper de motor.

L’Ajuntament de Barcelona ha estat un dels actors rellevants d’aquest procés i ha impulsat proactivament l’evolució d'aquest model productiu de la ciutat, cap a una economia avançada basada en activitats de molt valor afegit, com es reflecteix en el Marc Estratègic 2012-15. 

L'informe es presenta en tres apartats: dimensió i evolució del sector de coneixement; dimensió i evolució del sector TIC, i activitats creatives i ciutat creativa. En cadascun d'aquests apartats s'analitzen totes les dades recollides i es desenvolupen de manera extensa. Es destaca que una economia basada en el coneixement és aquella directament basada en la producció, distribució i ús de coneixement i informació, i que l’any 2012 les activitats intensives en coneixement havien guanyat pes sobre el total d’ocupats entre 2009 i 2012, amb el 53% de la base ocupacional de la ciutat. 

L'informe conclou destacant que Barcelona és el pol central de l'economia del coneixement, la tecnologia i la creativitat de Catalunya. Si bé la innovació tecnològica, mesurada com a nombre total de patents i models, ha frenat el creixement, la seva composició mostra un pes cada cop major dels indicadors d’innovació de major qualitat (patents de l’Estat i europees), i sobretot en tecnologies més avançades i amb més impacte transversal a l’economia (com les patents en TIC i biotecnologia).

La capacitat d’atracció de talent de Barcelona és creixent. El nombre d’estudiants visitants a les universitats de Barcelona i la seva àrea d’influència s’ha duplicat durant la dècada 2000-2011. La principal procedència és la Unió Europea si bé els estudiants de la resta de l’Estat augmenten de forma constant.

En aquesta direcció i per assolir noves fites, es continuarà treballant, adoptant les polítiques necessàries per impulsar i assegurar la bona marxa de les activitats en coneixement i creativitat, per a potenciar les xarxes i contactes entre agents creadors de coneixement, com les universitats i centres de recerca i tecnològics i les empreses situades a diferents municipis de l’àmbit metropolità o potenciar la imatge de Barcelona com a ciutat innovadora i de disseny, per l’efecte crida que aquest posicionament té respecte a activitats i persones externes i, en definitiva, per atreure talent.

A la presentació han assistit el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, la tinenta d’alcalde d’Economia, Sònia Recasens i el doctor Vittorio Galletto de l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB)

 

 

 

Data de publicació: Dimarts, 06 maig 2014
  • Comparteix