Tornar

Engega una nova fase en les excavacions arqueològiques al voltant del Baluard del Migdia

A partir de novembre de l'any 2015 es podrà gaudir d'un nou espai i una visita guiada que descobreix part del patrimoni de la ciutat dels segles XVI, XVII i XVIII 

El programa de recuperació del Baluard del Migdia i el projecte d’urbanització d’aquest espai comencen una nova fase que permetrà, sobretot, aconseguir quatre objectius: finalitzar una excavació arqueològica relacionant-la amb el seu entorn, donar a conèixer què era un baluard i descobrir tot un seguit d'espais emblemàtics de la ciutat entre els segles XVI i XVIII mitjançant d'un passeig arqueològic, recuperar un espai per a la ciutat i, finalment, connectar a través d'espais patrimonials i rutes culturals i històriques, els barris de La Ribera i Ciutat Vella. 

Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, la regidora del districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, i el responsable d’intervencions arqueològiques del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, Josep Pujades, han explicat els treballs d’intervenció arqueològica previstos per aquest espai que es situa entre els carrers Marquesa i Dr. Aiguader.

En els darrers anys les intervencions arqueològiques que s'han anat fent en aquesta emblemàtica ubicació de la ciutat, han permès posar al descobert diverses restes patrimonials, entre elles, el baluard de Migdia del segle XVI. 

El programa també incorpora un projecte d’urbanització que es farà un cop l’excavació entri en la seva fase final.

Així doncs, des de 2006 en aquest espai de Ciutat Vella s'han posat al descobert l’escullera del port de Barcelona (s. XV), el baluard de Migdia i la muralla (a partir de 1527), la contraescarpa (s. XVIII) i una sèquia canalitzada associada a la contraescarpa, un tram de canalització d’una derivació del Rec Comtal (posterior al 1735), restes de la muralla del segle XIX construïda per permetre la nova urbanització del Pla de Palau i diverses estructures ferroviàries (s. XIX i XX).

 

Data de publicació: Dilluns, 06 Octubre 2014
  • Comparteix