Tornar

Encontres catastròfics

Cicle de xerrades divulgatives de la Facultat de Física de la UB

Sota el títol "Encontres catastròfics" s'engloben quatre xerrades i una taula rodona que formen part dels Encontres amb el Tercer Cicle de la Facultat de Física de la UB, una oportunitat per acostar la recerca feta a la facultat als estudiants o qualsevol altre persona interessada. Les xerrades tenen lloc els dimecres a la 13:45 h a la Facultat de Física de la UB (Martí Franquès,1 Barcelona).

La catàstrofe gravotèrmica: com més calor, més fred
Dimecres, 18 de setembre, 13:45
Aula Magna Enric Casassas
Ivan Latella

Si afegim energia en forma de calor a un gas confinat en un recipient, el gas s’escalfa. Què passa si fem el mateix però, a més, considerant que les partícules del gas interaccionen entre elles mitjançant atracció gravitatòria? En aquesta xerrada revisarem aquesta qüestió i com això es relaciona amb l’estabilitat termodinàmica del sistema. Quan aquesta estabilitat es perd, el sistema col·lapsa. Tal col·lapse és conegut en la literatura com a catàstrofe gravotèrmica.

Ultraviolada, i altres catàstrofes històriques
Dimecres, 25 de setembre, 13:45
Aula Eduard Fontserè
Blai Pié

A finals del segle XIX la física era avorrida: tot estava fet, i només quedaven quatre retocs finals... Per sort, Planck es va treure de la màniga la “Catàstrofe Ultraviolada” per animar la festa, i Einstein ho va resoldre de seguida amb els “Quanta de llum” i la relativitat. D’aquí a la Mecànica Quàntica només hi havia un pas: Schrödinger va inventar una equació d’ones per seduir la dona de Bohr, que en venjança va segrestar-li el gat per sotmetre’l a estranys experiments i tortures... O no era ben bé així? Amb l’excusa d’explicar breument l’accidentada història del naixement de la teoria quàntica ens enfrontarem a un bon grapat d’autèntiques catàstrofes històriques...

Catàstrofe polar: de Saturn a Silicon Valley
Dimecres, 2 d'octubre, 13:45
Aula Eduard Fontserè
Josep Manel Rebled

Quan es van rebre les imatges de Saturn captades per les sondes Voyager es va observar que als anells hi havia el que pareixien descàrregues elèctriques. Diverses explicacions es van proposar per justificar-les, entre elles els efectes de la catàstrofe polar deguda a la ferroelectricitat del gel. Però... Què és la catàstrofe polar? Pot ser el gel ferroelèctric? En aquesta xerrada intentarem respondre aquestes qüestions i altres fenòmens interessants, com ara que la unió de dos aïllants generi una regió conductora, un gas d’electrons dos-dimensional.

Catàstrofe del buit: Higgs versus Λ
Dimecres, 9 d'octubre, 13:45
Aula Eduard Fontserè
Albert Renau

Sense adonar-nos-en, el segle XXI ja ha donat importants fruits pel que fa a la física. Les dades obtingudes recentment per la nau Voyager indiquen que l’univers s’està expandint acceleradament. Això, segons la teoria de la Relativitat General, indica la presència d’una constant cosmològica, Λ. L’any 2011, el premi Nobel va reconèixer unes mesures experimentals que semblaven confirmar aquest fet. D’altra banda, el 2012 vam presenciar un descobriment compatible amb la partícula de Higgs, després de dècades de cerca. El valor esperat en el buit del camp de Higgs pot explicar la presència de la constant cosmològica. La catàstrofe és que aquests dos valors discrepen en... ni més ni menys que 107 ordres de magnitud!

Taula rodona: Després de la tempesta, ve la calma?
Dimecres, 16 d'octubre, 13:45
Aula Magna Enric Casassas
Participants a determinar

Més informació: Encontres amb el Tercer Cicle

 

Data de publicació: Dimecres, 25 Setembre 2013
  • Comparteix