Tornar

Els records glaçats

L'oceanògrafa Josefina Castellví, impulsora de la Base Antàrtica Espanyola, protagonitza l'últim treball d'Albert Solé

Josefina Castellví és una oceanògrafa i microbiòloga d'àmplia trajectòria internacional, a l'octubre va rebre el Premi Nacional de Cultura 2013. Un any abans de ser guardonada amb aquest premi, quan se celebrava el 25è aniversari de la creació de la Base Antàrtica Espanyola (BAE) que ella va crear i va dirigir du­rant sis campanyes, va preparar el seu viatge de comiat del continent blanc. El viatge va coincidir, a més, amb la posada en marxa de la nova base antàrtica.

El documental segueix la Josefina en aquest viatge emocional al paradís perdut dels anys més intensos de la seva vida. Produït per Minimal Films en coproducció amb Televisió de Catalunya i dirigit per Albert Solé, es pot veure als Cines Alexandra i als Girona de Barcelona. Més endavant, s'emetrà a TV3 dins l'espai "Sense ficció".

SINOPSI 

La història de Josefina Castellví és la d'una gran epopeia vital com a pionera, dona i científica, però és també una història plena d'interrogants sobre el futur de la utopia antàrtica.

El 1986, 4 científics del CSIC que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajuda de col·legues polonesos, van plantar la seva tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament del que acabaria sent la Base Antàrtica Juan Carlos I i pres­sionar així el govern espanyol perquè es vinculés al Tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988. Aquest mateix any, el líder de l' expedició, el prestigiós oceanògraf espanyol doctorAntoni Ballester, té un ictus que el deixa postrat en cadira de rodes. Josefina ha d'agafar el relleu i dirigir durant els 6 primers anys la minúscula instal·lació en una època de tensions entre els científics i l'exèrcit espanyol per dirimir la jerarquia en el programa antàrtic.
 
El doctor Ballester ara té 93 anys. Mai va poder conèixer la base per la qual havia lluitat tants anys. No pot parlar, però escolta els poemes i les aventures que li explica pràcticament cada setmana la Josefina. Els uneix una passió comuna. Josefina no ha volgut tornar al Antàrtida per por de no reconèixer "la seva filla". És una dona incansable que ara dedica el seu temps a les puntes de coixí i a la jardineria, les seves dues grans passions actuals. Però les fotos penjades a la paret de casa i la seva col·lecció de pingüins en miniatura testifiquen la seva gran aventura vital.
 
Josefina també lluita per poder instal·lar al zoo marítim de Barcelona la primera base, el petit contenidor en què va viure tantes campanyes, havent de dormir sovint a terra perquè no hi havia llits per a tothom. A més, ha recuperat la maleta amb 30 hores de filmacions que havia rodat ella mateixa durant els primers anys a l'Antàrtida. Per primera vegada les mostra.
 
El documental és el retrat d'una gran aventura, però també el d'una dona excepcionalment vitalista que lluita per reivindicar la feina feta i l'esperit utòpic del tractat antàrtic, permanentment amenaçat per la cobdícia geopolítica i pels interessos industrials. L'acompanyen personatges clau d'aquells anys i de la nova generació que treballa a l'Antàrtida.

Més informació: Minimal films

 

 

Data de publicació: Divendres, 13 Desembre 2013
  • Comparteix