Tornar

Els neutrins: els nous missatgers de l'espai

En el marc de la celebració de l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum, l'investigador Juan José Hernández Rey, parlarà a l'IEC sobre els neutrins i el seu ús per a conèixer millor diversos fenòmens astrofísics.

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) se suma a la commemoració de l’Any Internacional de la Llum i les Tecnologies basades en la Llum amb la conferència «Els neutrins: els nous missatgers de l’espai», que se celebrarà el 15 de juny, a dos quarts de sis de la tarda, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona). La conferència serà a càrrec de Juan José Hernández Rey, de l’Institut de Física Corpuscular, que és un centre mixt de la Universitat de València i el CSIC. 

L’existència dels neutrins va ser proposada el 1930 i es van descobrir experimentalment el 1956. D’aleshores ençà, no han deixat de donar-nos sorpreses. L’estudi experimental de les seves característiques és actualment una àrea de recerca molt activa: en desconeixem la massa, tot i que sabem que en tenen; n’ignorem la naturalesa profunda, en especial si són la seva pròpia antipartícula; sospitem que poden tenir a veure amb l’asimetria matèria-antimatèria que veiem a l’univers, però no ho podem afirmar amb certesa; semblen íntimament relacionats amb la física més enllà del model estàndard de les partícules, però estem lluny de saber de quina manera exactament. Totes aquestes incògnites no ens impedeixen, malgrat tot, utilitzar-los per a conèixer millor diversos fenòmens astrofísics: els neutrins ens han proporcionat la prova experimental definitiva que els nostres models de les reaccions nuclears que es produeixen en estrelles com el Sol són correctes.

També han mostrat que entenem el que succeeix quan una estrella exhaureix el combustible nuclear i explota com una supernova. Doncs, bé, pot ser que ara esdevinguin la clau per a resoldre un problema que té més d’un segle d’antiguitat: què està accelerant a l’univers protons i nuclis a energies molt superiors a les que aconsegueixen els acceleradors de partícules com el Gran Col·lisionador d’Hadrons (GCH)? Juntament amb altres missatgers, també ens poden ajudar a dilucidar què és la matèria fosca. El 2013 es va anunciar el primer senyal de neutrins ultraenergètics procedents del cosmos: s’obria una nova finestra a l’univers. 

Més informació: IEC

 

 

Data de publicació: Dilluns, 15 Juny 2015
  • Comparteix