Tornar

Els espais recuperats de Sant Martí

De l’antic Dipòsit de les Aigües a zones industrials de segles passats, el districte permet fer un recorregut per diverses construccions emblemàtiques que ara tenen nous usos

Sant Martí és un dels districtes de Barcelona que més canvis ha tingut en aquests darrers anys. I actualment és una de les zones amb més projecció econòmica i arquitectònica de la ciutat. D’aquesta manera, s’han recuperat molts espais emblemàtics, com ara antigues fàbriques i llocs industrials, per dotar-los de nous usos socials. Tots aquests edificis amb nova vida es poden visitar en un traçat de redescoberta dels barris.

L’antic Dipòsit de les Aigües, a tocar del Parc de la Ciutadella, forma part des de l’any 1992 de la Universitat Pompeu Fabra. Les obres de rehabilitació de l’espai, que es va unir mitjançant un pas subterrani amb l’edifici Jaume I, es van iniciar al 1993, i al 1999 ja va començar a funcionar com a Biblioteca General de la universitat. Es tracta d’una construcció calcada d’un prototip romà formada per un laberint d’arcs paral·lels de 14 metres que, anteriorment, havia funcionat com a asil municipal, arxiu de justícia, magatzem dels bombers o vestidor i parc mòbil de la Guàrdia Urbana.

També destaca la rehabilitació d’antigues fàbriques de segles passats, ara reconvertides en espais diversos. Per exemple, el Centre Cultural la Farinera del Clot edifici de maó d'estil modernista construït l'any 1908 que va deixar la seva tasca habitual cap als 90, tot i que es conserven alguns dels estris i elevadors de l'època de la fabricació, per convertir-se en un centre cultural amb una intensa activitat, o Can Framis, que ara és un museu de la Fundació Vila Casas i que s’ubica en un vell recinte industrial que a finals del segle XVIII treballava la llana; a tocar d'allà mateix s'hi troba el campus del departament audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra, que fou anteriorment la fàbrica de cotó de Ca l’AranyóCan Saladrigas, molt a prop de la Rambla del Poblenou, on ara hi ha la Biblioteca Manuel Arranz, era una fàbrica tèxtil; i el Centre Cívic Can Felipa, espai cultural i multidisciplinari, era abans una empresa del ram de l’aigua. 

L'itinerari es pot continuar pels centres de producció i recerca artística Hangar, situat a l’històric recinte industrial de Can Ricart, que es dedicava als estampats; i La Escocesa, antic complex industrial dedicat a l'elaboració de productes químics. Per la seva banda la Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia, espai de creació, formació i experimentació teatral, era abans una cooperativa.  
Aquests són alguns dels edificis que permeten descobrir 
al mateix temps el passat i el present d'uns espais recuperats del districte desè de la ciutat.

Data de publicació: Dilluns, 28 juliol 2014
  • Comparteix