Tornar

Els caps dels antics ibers exposats al Museu d'Arqueologia de Catalunya

La mostra "Caps Tallats. Símbols de poder", que es pot veure de l'1 d'octubre al 10 de gener, medita sobre la significació dels trofeus bèl·lics i les armes des de l'edat de ferro fins als nostres dies

Just quan es compleix el 15è Cap de Setmana Ibèric, el Museu d'Arqueologia de Catalunya inaugura una nova exposició, temporal, Caps Tallats. Símbols de poder, dedicada a la 'cap-trofeu' i al seu significació des de l'antiguitat fins al món contemporani.

L'exposició compta amb exemples arqueològics i etnogràfics de diversos museus, i disposa a més de diverses mostres d'iconografia artística, així com audiovisuals i recursos interactius que il·lustren el fenomen a tot el món, per a conèixer les seves arrels i l'àmplia dimensió cultural assolida.

En aquesta reflexió al voltant del ritual del 'cap-trofeu', ancestral i contemporani, podrem contemplar els caps empalats dels enemics dels ibers, un signe d'ostentació de poder d'aquell poble, i el discurs expositiu ens portarà fins a les decapitacions públiques de l'Estat Islàmic.

La figura del 'cap-trofeu' ha existit durant l'edat de ferro, a l'època medieval i perdura fins avui. Els anomenats caps enclavats del poblat de Puig Castellar es mostren, alguns per primera vegada, juntament amb els descoberts recentment a la ciutat ibèrica d'Ullastret. En el seu estudi s'han aplicat modernes tècniques analítiques i forenses, que han culminat amb la primera reconstrucció científica de la cara d'un iber, un jove guerrer de finals del segle III a. A més, el museu posa la seva mirada en una altra gran tradició ancestral relativa als cranis dels difunts: la veneració, amb exemples derivats de diverses cultures.

Caps Tallats. Símbols de poder sobrevola un concepte universal que ha tornat a l'actualitat de manera impactant, traspassant fronteres de temps i desdibuixant els límits entre el passat i el present.

 

Caps Tallats. Símbols de poder
Dies: 1 d'octubre de 2015 al 10 gener 2016
Espai: Museu d'Arqueologia de Catalunya
Preu: 3,5-4,5 €
Més informació, clicant aquí

Data de publicació: Divendres, 02 Octubre 2015
  • Comparteix