Tornar

El Novum treu els experiments científics del laboratori

Amb un cap de setmana dedicat al biohacking, disciplina que aposta per la ciència oberta, feta amb materials casolans i que ja compta amb un grup de seguidors a Barcelona.

El cap de setmana del 18 i 19 d’abril el Disseny Hub Barcelona ha acollit el Pop-up Biohack Lab, dos dies d’experiments científics que es poden fer a casa, per donar a conèixer aquesta disciplina. Ha estat una de les activitats de l’àmbit d’Art i interferències del Novum, coordinat pel físic Josep Perelló i en col·laboració amb l’entitat holandesa Waag Society i el grup Barcelona DIYbio.

“La biotecnologia està avançant molt de pressa i, en general, la gent no sap què s’hi està fent”, indica Pieter van Boheemen, membre de la Waag Society. “Des de l’Open WetLab de la Waag volem involucrar la gent en la biotecnologia, perquè una persona informada és una persona que pot prendre les seves decisions, tenir opinió i actuar en conseqüència”, afegeix.

L’abaratiment de la tecnologia, dels materials i la difusió del coneixement obert estan facilitant l’obertura de la ciència. I des de fa uns anys, institucions com la Waag Society hi han sumat un punt de vista: el dels artistes. “Són visionaris, són uns grans aliats per involucrar la ciutadania en la biotecnologia des d’un punt de vista diferent al dels científics”, considera Van Boheemen. “Els científics estan centrats a produir coneixement factual, mentre que els artistes aporten un significat a aquest coneixement en connectar-lo amb l’ètica, la filosofia o l’estètica”, diu Lucas Evers, responsable de l’Open WetLab.

Una cursa de globus propulsats per l’acció de llevats, un indicador de Ph a partir de col llombarda, un test de clorofil·la, un microscopi casolà o una incubadora de fabricació pròpia han estat alguns dels experiments que s’han pogut provar al Disseny Hub. Activitats per a tots els públics que han despertat l’interès dels assistents, nens, famílies, adults i avis.

Data de publicació: Dilluns, 20 Abril 2015
  • Comparteix