Tornar

El Museu del Disseny de Barcelona obre les seves portes

Ubicat a l’Edifici Disseny Hub Barcelona, el nou centre integra el present, el passat i el futur del disseny a la ciutat, i s'inaugura amb quatre exposicions permanents que es poden visitar gratuïtament des del 14 de desembre fins al 31 de gener 

El Museu del Disseny de Barcelona obre les seves portes el 14 de desembre. Ubicat a l’Edifici Disseny Hub Barcelona, la nova institució acull un extens patrimoni de més de 70.000 objectes que toquen diversos àmbits: col·leccions històriques i contemporànies d'arts decoratives, arts gràfiques i arts tèxtils, però també de disseny del producte, gràfic i de moda. 

Aquesta vasta suma és fruit de la integració de les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques. Es tracta, doncs, de fons que coincideixen en l’interès per l’objecte i pel seu ús i concepció segons el temps i la societat, i que abracen des del segle IV aC fins a la actualitat més recent. S’ha volgut, d’altra banda, construir un discurs general, flexible i amb diverses lectures possibles. 

De moment, l’apartat expositiu del museu s’articula a través de quatre exposicions permanents que es podran visitar durant cinc anys i una mostra temporal, que proposen diversos recorreguts pel món de les arts, l’objecte i el disseny. A la 1a planta s’hi troba Del món al museu, que acull una col·lecció de disseny industrial, majoritàriament pensat o produït a Catalunya, que va del 1930 fins a l’actualitat i explica per què aquests objectes han esdevingut patrimoni cultural. S'hi troben des de les setrilleres de Rafael Marquina fins a la cadira Garriri de Javier Mariscal. 

La 2a planta acull Extraordinàries!, que exposa arts decoratives i d’autor com ara ceràmica, mobiliari, vidre, teixit, paper pintat, esmalt o joies que s’han anat fent des del segle III fins el XX.

La que se centra en la moda és la 3a planta, titulada El cos vestit i que abraça la creació d’indumentària i la relació entre el vestit i el cos des del 1550 fins ara. Aquí s'hi troben des de vestits de la cort francesa del segle XVIII fins a peces de la segona meitat del XX d'Asunción Bastida o Paco Rabanne. 

Dedicada als pioners del disseny gràfic, l’última exposició permanent s’anomena El disseny gràfic: d’ofici a professió. Situada a la 4a planta i emmarcada entre el 1940 el 1980, s'hi pot veure des de publicitat farmacèutica dels anys 1950 fins a cobertes de llibres de l'emblemàtica col·lecció La cua de palla d'Edicions 62 o cartells de Josep Pla-Narbona.  

La mostra temporal, que es podrà visitar a partir del mes de febrer a la planta 0, durà per títol Disseny per viure. Es tracta de la primera d’un conjunt d’exposicions que vol tractar temes vinculats amb l’observació crítica de la utilitat i la contribució del disseny actual arreu del món. La mostra analitzarà productes de l’àmbit català i internacional que han posat innovació i creativitat al servei de la comunitat i vol reflexionar sobre els canvis que ha experimentat el concepte disseny en relació al que la societat n’espera. 

La programació expositiva s’enriquirà, a més a més, amb conferències, tallers, serveis educatius, publicacions, cursos i altres activitats. També es pot visitar el Centre de Documentació, que consta de més de 20.000 documents que volen contribuir a una visió més rica i diversa del disseny. Tot plegat, en una seu de luxe: un edifici dissenyat per l’equip d’arquitectes MBM amb 6.000 m² per a les exposicions, amb un Centre de Documentació de 916 m² i 2.000 m² dedicats exclusivament a la reserva i conservació de les col·leccions. 

El Museu del Disseny de Barcelona celebra la inauguració el 13 de desembre i mantindrà les portes obertes des del 14 de desembre fins al 31 de gener. Per a més informació, es pot consultar el següent enllaç

Data de publicació: Dimecres, 10 Desembre 2014
  • Comparteix