Tornar

El microbioma humà. Situació actual i perspectives de futur

El propers 2 i 3 de juliol experts locals i internacionals analitzaran l’impacte del microbioma humà en la salut i en el desenvolupament de malalties, a Cosmocaixa.

Al nostre cos hi viuen 10 bacteris per cada cèl·lula humana, una població que representa un 10% del pes corporal d’una persona. A més tenen molts més recursos genètics que nosaltres: 600.000 gens contra els nostres 25.000 gens. El microbioma té un pes molt rellevant en la salut i la malaltia i experts en la matèria discutiran sobre els últims avenços en aquest camp els propers 2 i 3 de juliol al CosmoCaixa.

Aquesta població de microorganismes són un important component funcional i contribueixen a molts processos del nostre organisme, com el desenvolupament del sistema nerviós central, el del sistema immunitari o la digestió. Però alhora molts estudis apunten a què la disfunció del microbioma també pot influir en el desenvolupament i les manifestacions clíniques de nombroses malalties com l’obesitat, les malalties intestinal inflamatòria i de l’aparell circulatori, la infecció per VIH, el càncer o l’autisme.

La modulació del microbioma mitjançant probiòtics, prebiòtics i fins i tot el trasplantament de microbiota és un desafiament i una oportunitat en la prevenció i en el tractament de moltes malalties. 

B·Debate, Centre Internacional pel Debat Científic, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, pretén aportar una primera definició de què és i com és el microbioma intestinal humà saludable, amb la col·laboració de quatre institucions de recerca locals: la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). 

Més informació: B·Debate

 

Data de publicació: Diumenge, 28 Juny 2015
  • Comparteix