Tornar

El MACBA presenta "Passat inquiet"

La mostra, que es pot visitar fins a l'1 de juny, investiga els rastres de l'"Exposició internacional d'art en solidaritat amb Palestina" del 1978 i reflexiona sobre la història de les exposicions, la memòria i els discursos no oficials

L’exposició Passat inquiet que presenta el MACBA es basa en la idea que la història de l’art contemporani s’escriu, també, a través de la història de les exposicions, combinant les peces artístiques amb les circumstàncies històriques d’uns espais i uns temps determinats. És un fet sabut que moltes obres d’art han estat rebutjades o elevades a la màxima categoria depenent dels gustos culturals de l’època. 

En aquest sentit, durant la segona meitat del segle XX es van celebrar nombroses exposicions fora del marc institucional que van acabar caient en l’oblit. Un exemple d’aquestes iniciatives és l’Exposició internacional d’art en solidaritat amb Palestina, que es va inaugurar a Beirut el març del 1978 amb l’objectiu de construir un museu a l’exili. Organitzada per l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, la idea era convertir-la en una exposició itinerant que anés de ciutat en ciutat fins que pogués retornar a Palestina i esdevenir el fons de la col·lecció del Museu en Solidaritat amb Palestina.

Malgrat ser una de les exposicions més ambicioses del món àrab, formada per unes 200 obres d’artistes de 30 països, l’edifici on es conservaven les obres, arxius i registres documentals de la mostra va ser destruït durant el setge de Beirut l’any 1982. 

Ara, el MACBA exposa el treball d’investigació de Kristine Khouri i Rasha Salti sobre aquesta exposició. Les comissàries han intentat reconstruir les narratives i els rastres d’aquesta mostra, rescatar històries oblidades i resseguir geografies extraviades a partir de testimonis i arxius. La mostra traça la xarxa política que va possibilitat l’exposició del 1978: el teixit solidari que va reunir tots aquests artistes durant la Guerra Freda. D’altra banda, també presenta iniciatives prèvies, com la Biennal d’Art Àrab de Bagdad l’any 1974, i altres exemples d’iniciatives museogràfiques amb voluntat clarament política i solidària. 

Així doncs, Passat inquiet planteja diverses preguntes sobre la història de les exposicions i la recepció d’aquestes, així com posa sobre la taula la problemàtica de conservar la memòria col·lectiva quan tota la documentació ha estat destruïda. Una mostra, doncs, que se centra en un cas molt concret per parlar d’unes dinàmiques i conflictes històrics de caire molt més general. 

Passat inquiet. Narratives i fantasmes de l’Exposició Internacional d’Art en Solidaritat amb Palestina, 1978. 

Dia: fins a l’1 de juny

Preu: 10 €

Espai: MACBA

Més informació, clicant aquí

Data de publicació: Dimarts, 24 Febrer 2015
  • Comparteix