Tornar

El MACBA mostra l’obra plàstica d’un mite de les lletres argentines

6-2-2015 Es diu Osvaldo Lamborghini i, si el coneixeu com a autor literari i no com a creador plàstic, no cal que patiu perquè segur que no sou els únics. I és que ara, amb l’exposició Teatro proletario de cámara, el MACBA rescata la producció visual d’un narrador i poeta que va morir a Barcelona el 1985 però que, tot i que s’ho mereix, encara no ha passat a formar part de la història de les arts plàstiques dels anys 80.

 

De fet, Lamborghini és un mite, però és especialment conegut al seu país i no tant com a artista sinó com a escriptor. I això que només va publicar en vida tres obres, El fiord (1969), Sebregondi retrocede (1973) i Poemas (1980), que s’afegeixen a dues obres que han aparegut de manera pòstuma: Novelas y cuentos (1988) i la incompleta Tadeys (1994).

Per què és tan excepcional i està considerat un autor de culte? Doncs perquè, pel que diuen, la seva obra s’anticipa a la novel·la gràfica actual, beu de l’estètica del còmic i entra en el món de la literatura expandida, superant així els límits del llibre tradicional.

Ara, el MACBA recupera les creacions de Lamborghini, però ho fa explorant una vessant poc coneguda de la seva obra: la producció visual que va crear mentre vivia a Barcelona, entre els anys 1981 i 1985 i que inclou un munt de collages fotogràfics que es conserven a l’arxiu de l’artista.

D’una radicalitat punyent, l’obra plàstica de Lamborghini es mostra en quatre apartats on es poden veure els originals del llibre-objecte que dóna títol a l’exposició, Teatro proletario de cámara; una vintena de llibres artesanals on es barregen el fotomuntatge, la crònica política i el diari íntim (a la imatge, fragment d’una d’aquestes obres; © Elvira Lamborghini i Hanna Muck); una tria de més de setanta collages de gran format; i les intervencions pictòriques i fotogràfiques que va fer sobre una dotzena de llibres de saldo.

La mostra es clou amb una tria dels llibres que formaven part de la biblioteca de l’autor, concretament d’aquells que estaven classificats sota l’epígraf “Art”.

Podeu veure Teatro proletario de cámara al MACBA (Pl. dels Àngels, 1) fins a l’1 de juny. Entrada: 10 €

 

 

Data de publicació: Divendres, 06 Febrer 2015
  • Comparteix