Tornar

El Jardí amagat

Sabeu on són alguns dels arbres més alts de Barcelona? Tocant al MNAC, trobareu un dels tresors més amagats de la jardineria de la ciutat: el Jardí Botànic Històric.

El fet de tractar-se d’un lloc enclotat, a l’obaga de Montjuïc, fa que l’aire fred s’acumuli a baix i les temperatures del fondal siguin fins a quatre graus inferiors a les de la part superior del sot. Aquesta circumstància facilita el desenvolupament d’espècies de caràcter eurosiberià, pròpies de climes més freds. Les condicions d’ombra afavoreixen el creixement de plantes relacionades amb espècies molt primitives. D’algunes se’n coneixen fòssils semblants que ja vivien fa més de 300 milions d’anys, com és el cas de les falgueres.

Passant pel túnel que hi ha sota les escales s’entra al Sot de la Masia. L’Associació de Ramaders va fer construir la masia com a granja model per a l’Exposició Universal de 1929. Es pretenia mostrar una representació de la vida rural catalana del començament del segle XX. El projecte del jardí, redactat per Font i Quer i W. Rothmaler el 1935, preveia convertir la masia en un centre per desenvolupar treballs de jardineria, llavors, multiplicació de plantes, laboratoris, investigació i cultius comparatius. Inicialment disposava de construccions annexes per exposar quadres d’animals (bòvids, bestiar de peu rodó, cabres, ovelles i porcs). 

Avui, quan el món rural que va impulsar la construcció de la masia està en vies de desaparició, el Jardí Botànic, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics, desenvolupa un programa d’activitats centrat en les plantes útils a l’home, que la pagesia ha conreat des del Neolític. També hi trobareu un hort ecològic, que mostra com són i com creixen les espècies tradicionals i les llavors que produeixen.

En resum, un espai natural majestuós, encabit enmig de dues antigues pedreres, on descobrireu alguns dels arbres més alts de Barcelona i nombrosos exemplars de gran interès. Un jardí ple de vida, on la llum i l’aire que s’hi respira ens conviden a fer un viatge a través del temps i a gaudir del canvi de les estacions.

Horaris:

Octubre a març: de dilluns a diumenge, de 10 a 18 h
Abril, maig i setembre: de dilluns a diumenge, de 10 a 19 h
Juny, juliol i agost: de dilluns a diumenge, de 10 a 20 h

L'entrada és gratuïta.

Més informació: Agenda Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

Data de publicació: Divendres, 26 juliol 2013
  • Comparteix