Tornar

El Barcelona Graphene Accelerador es presenta al Novum

És un clúster per impulsar que la recerca relacionada amb el grafè arribi al mercat.

“Portem un any treballant per constituir una plataforma que uneixi els centres de recerca, les universitats, les institucions i les empreses en el desenvolupament d’alta tecnologia relacionada amb el grafè”. D’aquesta manera Inés Garriga, directora de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha presentat el Barcelona Graphene Accelerador, una proposta que vol impulsar la concreció de la recerca científica relacionada amb el grafè en productes tangibles i comercialitzables.

“El grafè és un material molt especial, amb moltes propietats vàlides per a molts camps de la ciència i del dia a dia”, ha explicat Lluís Torner, director de l’Institut de Ciències Fotòniques, un dels centres vinculats al Barcelona Graphene Accelerador. “Per als científics és molt divertit treballar-hi. És com el plàstic als anys 50, que va obrir les portes a una nova manera de fer en molts àmbits”, ha afegit.

“Volem fer alguna cosa més enllà de la ciència. Volem accelerar processos que facin servir el grafè des de Barcelona. I Barcelona està ben posicionada per ajudar les empreses”, ha afegit el científic. “El 2014 vam obrir un espai de reflexió per estudiar com la recerca, la innovació i l’empresa poden competir millor i vam escollir el grafè i el seu sector per fer-ho possible”, ha destacat Garriga.

El grafè és un material molt resistent amb un gran ventall de possibilitats. El Barcelona Graphene Accelerador començarà a aplicar-lo en el camp de la fotònica, de les ciències de la llum, i en concret en dispositius portables. “Començarem per idees molt avançades que inclouen grafè i llum, de les quals ja en tenim els primers prototips i una spin-off a punt”, ha precisat Torner.

Europa ha convertit el grafè en punta de llança de la recerca continental. Amb la iniciativa Graphene Flagship, dotada amb un bilió d’euros, demostra l’interès i la confiança en les possibilitats d’aquest material. I Catalunya també s’hi ha compromès mitjançant l’estratègia RIS3Cat, ha recordat el cinquè tinent d’alcalde, Jaume Ciurana.

“Volem ser a la punta de la recerca, el desenvolupament i la innovació”, ha manifestat l’alcalde, Xavier Trias. “No podem ser-hi en tot, però sí en alguns camps. El Novum vol explicar això, perquè la R+D+i ja fa temps que forma part de l’adn de Barcelona”.

Data de publicació: Dilluns, 27 Abril 2015
  • Comparteix