Tornar

Un manifestant retratat per Felipe Abreu davant d'un escamot de policia antidisturbis

La desobediència civil, examinada en una exposició col·lectiva a Mecànic

L'espai d'art Mecànic, al barri de Gràcia, analitza aquests dies aspectes diversos de la desobediència civil en la seva primera exposició col·lectiva titulada Desobediències. Una caixa d'eines. Veniu-la a veure del 4 d'abril al 25 de maig.

És la nova mostra de Mecànic, un espai cultural situat al carrer de Verntallat, a tocar de la plaça del Nord, on es venen llibres i hi ha un espai d'exposició que, com el conjunt del centre, dedica la seva atenció de manera especial a la fotografia documental.

Aquest cop, la mostra, comissariada per Xènia Gasull, convoca tretze artistes. Té molts elements de fotografia però també d'altres que tracten de maneres diverses el tema de l'exposició: la desobediència respecte a les normes i regulacions que totes les civilitzacions humanes han anat imposant als qui en formaven part.

Perquè si les lleis han mirat de garantir, per la força o no, un ordre social concret, la naturalesa humana tendeix sovint a buscar la forma d'esquivar aquestes regulacions. Ja ho diuen: feta la llei, feta la trampa. Trencar les normes és, doncs, tan inherent a l'ésser humà com imposar-les.

Com s'ho han fet els diversos col·lectius de "desobedients" per oposar-se a regulacions que consideraven injustes? Ho podreu veure repassant les seccions en què s'ha dividit la mostra.

Una primera part ens parla de filosofia, del camp de les idees, que és on neix el qüestionament i que, en aquesta mostra, prendrà la forma d'un seguit de trobades i taules rodones amb pensadors.  L'escriptura té un paper destacat en la mostra, en un segon apartat en el que l’escriptor (i músic) Martí Sales fa referència a la literatura com a eina de desobediència.

La tercera part de l'exposició està dedicada al paper, històricament vehicle de transmissió d'idees transformadores o revolucionàries. Aquí veureu una tria realitzada per Magalí Avezou, experta en publicacions d'artista, que inclou fanzines i revistes que inciten a la desobediència.

Sí, la fotografia té un paper destacadíssim a l'hora de documentar aquestes revoltes i rebel·lies, d'aquí en que la mostra tinguin un pes destacat les imatges del fotògraf francès Nicolas Descottes que mostren vagues de fam, manifestacions i exercicis de desobediència col·lectiva. No us perdeu tampoc les extraordinàries imatges del brasiler Felipe Abreu, autor d'unes fotografies poderoses (com la que veieu il·lustrant aquesta recomanació) que se centren en mostrar la força del bloc humà davant les injustícies. 

L'artista visual Tanit Plana es responsabilitzarà de l'apartat que ens parla d'una eina nova i especialment efectiva de revolta social: el telèfon mòbil. Estri de denúncia, testimoni dels abusos del poder, instrument per a convocar accions de desobediència... Tot això i més coses és un telèfon en els nostres dies.

Cubs, pancartes, pedres i fins i tot armilles grogues... Són alguns objectes que s'utilitzen en actes de protesta i desobediència civil i que han aplegat per a l'exposició  Telma Llos, Martí Sales i el col·lectiu Enmedio. Finalment, la música com a expressió de la protesta tindrà un paper destacat en la mostra, que inclourà consignes revolucionàries, eslògans i lletres d'himnes i cançons que han esdevingut eines per mobilitzar la població.

Si voleu saber més sobre revoltes i desobediència civil, escolteu i veieu el que us expliquen els artistes que signen Desobediències. Una caixa d'eines. Abans de venir, però, doneu un cop d'ull al web de Mecànic.

 

Data de publicació: Divendres, 22 març 2019
  • Comparteix