Tornar

Una investigadora al sincrotró ALBA

On són les científiques?

Un esmorzar de forquilla amb tertúlia sobre la representació de la dona en el món de la recerca.

Sota el títol “Dona i ciència: on són les científiques”, el proper esmorzar de ciència al restaurant 7 Portes se centrarà en debatre la desigualtat de gènere existent en els alts càrrecs de la recerca. L’esmorzar comptarà amb les catedràtiques Maria Pau Ginebra i Estrella Montolío, amb la moderació del periodista Eduard Berraondo i estarà introduït per un monologuista de la companyia Big Van.

Actualment, la quantitat de dones amb estudis superiors (graus, màsters i doctorats) en ciència i tecnologia és superior a la d’homes en la majoria de les disciplines. En promig, a més, les dones estudiants treuen millors notes que els homes.

És quan s’escala la piràmide de la recerca que la situació s’inverteix i les científiques que ocupen càrrecs de responsabilitat, com directores de centres i institucions, professores titulars o catedràtiques, són minoria en molts camps. Per exemple, en les universitats públiques espanyoles, el percentatge de professores titulars és d’un 40% i el de catedràtiques, un 20 %. Així mateix, d’entre 173 societats científiques de l’àmbit de la salut al nostre país, només 41 tenen presidenta, és a dir un 22 %.

A dia d’avui, la igualtat de dones i homes en els alts càrrecs de la comunitat científica i tecnològica, segueix sent un repte. Quins són doncs els obstacles a superar i les accions a emprendre per poder aconseguir que la ciència i la tecnologia siguin realment tant d’homes com de dones?

Maria Pau Ginebra és catedràtica del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat Politècnica de Catalunya, directora de la Divisió de Biomaterials del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la mateixa universitat i investigadora associada de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

Estrella Montolío és catedràtica del Departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació de la Universitat de Barcelona, on imparteix docència i també és coordinadora del grup de recerca Estudis de Discurs Acadèmic i Professional.

El cicle Esmorzars de Ciència està organitzat pel restaurant 7 Portes, la companyia Big Van, l'Associació Catalana de Comunicació Científica i El Punt Avui, en col·laboració amb Alumni UB i l'Obra Social "La Caixa".

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 21 març 2017
  • Comparteix