Tornar

Imatge d'un patró de llums

Començar la setmana amb ciència

Els dilluns de tardor a la tarda, la Residència d’Investigadors acull un cicle de xerrades de divulgació.

En ple Raval barceloní, la Residència d’Investigadors ofereix a les persones del món científic i acadèmic un espai on allotjar-se i on també poder parlar de la seva recerca a tots els públics. Una mostra és el cicle de xerrades Dilluns de ciència organitzat pel mateix equipament, la institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) i l’Obra Social "la Caixa" durant aquesta tardor fins el 10 de desembre.

Aquestes xerrades gratuïtes permeten conèixer el treball que investigadors i investigadores realitzen en camps del coneixement molt diversos amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i d’ajudar a la societat a avançar cap a un futur sostenible.

Algunes de les conferències revelen alguns avenços que s’estan fent en l’àmbit de la salut. Un exemple, és la creació d’un model matemàtic de la lluita entre cèl·lules sanes del nostre cos i cèl·lules de comportament anòmal que poden desencadenar un tumor. O la recerca per a millorar el diagnòstic de malalties neurodegeneratives com el Parkinson, els símptomes dels quals no són evidents en totes les persones que comencen a patir-les. La recerca per entendre millor com funciona el nostre cervell també hi té cabuda, concretament, aquella al voltant del nostre sistema de presa de decisions i que es pot estudiar mitjançant simulació a través del què s’anomena xarxes neuronals artificials.

En l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat, el cicle també aborda diversos aspectes. L’energia n’és un d’ells, concretament, els estudis que s’estan fent per reduir la gran proporció d’energia que es desaprofita actualment. Altres xerrades baixen a l’escala nano per descobrir com s’aprofiten les propietats i el comportament dels àtoms i les molècules per trobar aplicacions útils i per entendre millor com funciona la natura.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 02 novembre 2018
  • Comparteix